Коротко і змістовно про рік, що минає

Коротко і змістовно про рік, що минає

22/12/2021

2021-й був плідним роком для Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». Насправді, ми маємо підстави так говорити про кожен рік діяльності Комітету, адже наша робота і співпраця з партнерами – це завжди рух, дія, проєкти, націлені на результат.

У 2020 році стало зрозумілим, що виниклі форс-мажорні обставини, у яких опинився увесь світ, не зіпсували, а лише трішки скорегували наші плани. Відтак до нового року ми підійшли з урахуванням попереднього досвіду. А тепер коротко про те, що ми маємо у підсумку.

Новий робочий рік ми починали з конструктивних планів співпраці з Вільшанським дитячим будинком-інтернатом. Протягом року у закладі відбувалися майстер-класи із залученням вітчизняних та закордонних фахівців, з підопічними працювали фізіотерапевти, а техніки допомогли з індивідуальним налаштуванням обладнання. Цьогоріч у Вільшанах стартував соціальний проєкт, спрямований на реалізацію широкого спектру варіантів підтримки денної зайнятості та працевлаштування людей з інвалідністю. Ми працюємо над розробкою інтернет-магазину з виробами наших талановитих підопічних. Також буде відкрито інклюзивне кафе-магазин «Косиця». Тут, як зазначає координаторка проєктів БО «КМДЗ» Надія Данч, зосередять взаємодію мешканців закладу з місцевим населенням, інтеграцію потенціалу молоді з інвалідністю у повсякденне життя громади. Для розвитку сільськогосподарської сфери зайнятості збудують парник, а вирощені у ньому овочі усі охочі зможуть придбати у новому магазині. Успіхи наших підопічних надихають нас на нові ідеї – так створюються нові майстерні, гуртки, форми творчості й зайнятості.

Плідним був рік роботи з соціальним абілітаційно-реабілітаційним центром «Парасолька», де у червні було відкрито нове відділення з надання соціальних послуг, насамперед щодо денного догляду для дітей та осіб з інвалідністю. А вже до кінця року «Парасолька» стала домівкою Навчально-ресурсного центру, в якому у 2022 році заплановано проведення навчання та фахових обговорень щодо реформування соціальної сфери. По суті, за рік з новозбудованих стін «виросла» установа з широким функціоналом, у якому зацікавлені як особи з інвалідністю, так і ті, хто покликаний забезпечувати їхній кваліфікований супровід.

Надзвичайно результативною була освітня складова нашої діяльності. Влітку на базі Ужгородського національного університету за участі вітчизняних та зарубіжних спеціалістів відбувалися фахові обговорення нових підходів до проведення ознайомчої та навчальної практик у студентів, які опановують напрямки спецосвіти, фізичної та ерготерапії. За ініціативи Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» актуалізовано питання залучення до баз практики Вільшанського дитячого будинку-інтернату та центру «Парасолька». Вже у жовтні з ознайомчим візитом заклади відвідали більше 20 студентів вказаних спеціальностей та їхні викладачі. Ми ініціювали розробку планів навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців, а восени розроблені методики вже пройшли апробацію у рамках лекційних та практичних занять від колег зі Швейцарії для здобувачів вищої освіти в УжНУ.

Наш особистий здобуток – це планомірне підвищення власної професійної підготовки. Зокрема, цього року директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій та координаторка проєктів Комітету Леся Левко здобули вищу освіту за спеціальністю «Громадське здоров’я», отримавши дипломи магістрів з відзнакою.

Вже традиційно Комітет медичної допомоги в Закарпатті є містком для залучення прогресивного зарубіжного досвіду для інтеграції у вітчизняні практики підтримки та допомоги особам з інвалідністю. Наші швейцарські партнери протягом року працювали з клієнтами Закарпатського обласного дитячого санаторію «Малятко», Вільшанського дитячого будинку-інтернату, соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька» та консультували колег з Закарпаття. Відзначимо й успіхи у започаткуванні співпраці факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ з Фаховою високою школою Північно-західної Швейцарії (Fachhochschule Nordwestschweiz FHNW) щодо обміну досвідом по роботі і співпраці ВНЗ з роботодавцями, створення Ради роботодавців, залученості останніх до формування освітнього процесу та змісту освіти.

Важливою подією для нашої організації стали загальні збори Асоціації «Парасолька», які після «ковідної» перерви відбули офлайн у Швейцарії. Колеги комунікували безпосередньо у соціальних установах, які мають позитивний досвід ефективної роботи і готові ним ділитися із зацікавленими інституціями. Згодом вже на Закарпатті засідала президія Асоціації «Парасолька» за участі швейцарських партнерів. Вкотре було наголошено, що напрямки спільної діяльності БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» залишаються незмінними – соціальний і правовий захист громадян, посилення реабілітаційної та освітянської компоненти, інформування населення та підвищення кваліфікації та обізнаності фахівців, задіяних у сфері допомоги вразливим верствам суспільства. Ці ж принципи було закладено у тристоронню угоду про партнерство та співпрацю, яку цього року підписали департамент соціального захисту населення Закарпатської обласної державної адміністрації, Асоціація «Парасолька» та наша благодійна організація.

ККД Комітету вимірюється й участю у розробці нормативної бази для забезпечення і гарантій прав людей як основоположного принципу функціонування держави. Так, юристка БО «КМДЗ» Євгенія Мелеш підготувала аналітичну записку щодо законопроєкту «Про надання захисту іноземцям та особам без громадянства». Також важливі тези були озвучені членкинями організації у рамках Міжнародного дня захисту прав жінок та миру, під час спільних заходів з Центром ґендерної освіти при Ужгородському національному університеті, Асоціацією жінок-юристок «ЮрФем» та Управлінням дотримання прав людини Національної поліції України, круглого столу щодо аспектів соціального розвитку в Україні, всеукраїнської конференції з деінституціалізації. У серпні БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама».

Цього року Комітет медичної допомоги в Закарпатті багато ділився своїм досвідом, у рамках всеукраїнських форумів відповідав на запитання щодо ідей і способів їхньої реалізації, щодо внутрішніх ресурсів, які дозволяють системно працювати, реагувати на сучасні виклики, взаємодіяти з державними та громадськими інститутами, спільно вирішувати гуманітарні та стратегічні завдання. Сподіваємося, що наш досвід стане чинником консолідації фахівців галузі соціального захисту та усіх дотичних сфер.

«Ми щасливі закінчувати рік на відмінно. Командою разом із друзями і партнерами ми встигли реалізувати все, що планували, і навіть трішки більше. У нас багато планів і багато проєктів, які супроводжуємо вже багато років. У сукупності це і є зміст та сенс діяльності Комітету медичної допомоги в Закарпатті. Віримо, що попереду не менш плідний рік. І ця віра посилюється тим, що разом із нами соціально важливі і затребувані заходи ми здійснюємо з вітчизняними і зарубіжними колегами, які розділяють наші цінності і рухаються із нами в одному напрямку», – наголосила директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.