Діяльність КМДЗ: чергова половина року в умовах повномасштабної війни

Діяльність КМДЗ: чергова половина року в умовах повномасштабної війни

30/06/2023

Це не звіт, а скоріше наш архів важливих активностей впродовж першого півріччя 2023 року. Як і раніше, між цими періодами немає ані пауз, ані відпусток, але систематизувати пророблене – теж частина нашої роботи, яка зазнала суттєвих змін через повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ 24 лютого 2022 року.

У січні 2023-го ми відзвітували про отримання 98-го гуманітарного вантажу з Парижу. Зараз, наприкінці червня, Комітетом отримано і спрямовано допомоги з понад 140 вантажів, які формуються завдяки співпраці з Асоціацією «SAFE» (Франція). Тут формулювання про «логістичний хаб» не уникнути, адже з Ужгорода важливі речі їхали в усі регіони України. Там допомогу отримують цивільні і військові, медики і рятувальники, місцеві відомства, які працюють з населенням, і наші друзі-волонтери, з якими створено надійну логістичну мережу.

Якщо вже говоримо про логістику, то наголосимо й на поглибленні співпраці з Новою Поштою у рамках проєкту «Гуманітарна пошта України». За перше півріччя 2023 року, скориставшись наданим бонусним рахунком, ми здійснили близько 250 безкоштовних відправлень. Серед вантажів переважно медичні препарати і устаткування, а також зарядні та комунікаційні пристрої, продукти харчування, засоби гігієни, одяг тощо. Наголосимо, що значну кількість посилок Комітет відправляє власним коштом – це і частина щоденної роботи, і підтримка вітчизняних логістичних компаній.

У травні наша організація змінила назву, ставши, до всього, й благодійним фондом, але наше призначення як Комітету МЕДИЧНОЇ допомоги в Закарпатті лишилося незмінним і пріоритетним. Медичний напрямок протягом пів року – це медикаменти, перев’язка, медустаткування і спеціальні меблі, які їхали на схід, південь, центр, північ і захід, адже такої допомоги потребують всі. Йдеться про підтримку лікарень, шпиталів, стабілізаційних пунктів, амбулаторій, медиків у війську… Серед відправлень – майже пів тисячі медичних ліжок, більше 500 одиниць медобладнання (візочки, ходунки, крісла-туалети тощо), ліки, дезінфекційні засоби, рукавиці, серветки, шприци, аптечки, бинти тощо. А ще, відповідно до отриманих запитів, до вітчизняних медзакладів поїхали апарати ШВЛ, медичні холодильники, дефібрилятори та інше обладнання.

Залишалися актуальними потреби у генераторах, яких за пів року було відправлено майже 300 штук, конвекторах (майже 2000 шт.), обігрівачах (понад 1100 шт.), лампах-прожекторах (понад 270 шт.), лампах на сонячних батареях (понад 1000 шт.), каністрах для води (майже 900 шт.).

Значний обсяг допомоги у червні Комітет спрямував на південь країни, який відчутно постраждав від страшного терористичного акту російських військ на Каховській ГЕС. Генератори, конвектори, каністри для води, освітлювальні прилади, кабель, подовжувачі, а ще таблетки для очистки трьох мільйонів літрів води поїхали у перші дні після трагедії до Херсонської області. Наприкінці червня вдалося відправити рятувальникам з Херсону 13 мотопомп з повним комплектом обладнання до них, що дозволить фахівцям оперативно і вчасно реагувати на надзвичайні ситуації в регіоні.

За замовчуванням, лишаються регулярні відправлення засобів гігієни, продуктів харчування, одягу, ковдр, дезінфікуючих та антисептичних засобів. Загалом, це тисячі одиниць, стоні ящиків і десятки палет, які їхали в різні області – як через служби доставки, так і з допомогою волонтерів.

2023-й ознаменувався тим, що повноцінно запрацювали три шелтери в області – у Тячеві та Нижньому Селищі, де КМДЗ придбав будівлі для закладів тимчасового проживання ВПО, та в Ужгороді, де організацією побуту і супроводом мешканців займаються безпосередньо волонтери Комітету. За потреби, люди мають психосоціальну та юридичну допомогу, у тому числі виїзні юридичні консультації. Нещодавно така відбулася у Тячеві, де мешканці шелтеру отримали від юристки Комітету відповіді на питання щодо компенсації за зруйноване житло чи пошкоджене майно. Усвідомлюючи, що війна триває, продовжуємо підтримувати внутрішньо переміщених осіб, які через наслідки російської військової агресії були вимушені залишити власні домівки.

А пам’ятаєте нашу минулорічну історію про 11 новеньких карет швидкої медичної допомоги для українських лікарень? Ми не зупиняємося і зараз – спільно з французькими партнерами доставили нашим медикам і воїнам дві «швидкі». Та, мабуть, найбільше запам’яталася історія про екскаватор. У березні КМДЗ відгукнувся на запит ГО «Бо можемо» (Чернігів), відповідно до якого за фінансової підтримки першої франкомовної газети «Ouest-France» та з допомогою наших друзів з Асоціації «SAFE» було придбано невеличкий, але дуже потужний спецтранспорт. Екскаватор тепер працює в деокупованих населених пунктах Чернігівщини.

Нам приємно говорити про наші успіхи у міжнародній співпраці на рівні ключових дипломатичних інституцій країн ЄС. Початок 2023 року ознаменувався успішною реалізацією проєкту за підтримки Міністерства закордонних справ Франції, який суттєво допоміг медикам і рятувальникам Запоріжжя. А перше півріччя року завершуємо початком великого проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який реалізується нашою благодійною організацією у співпраці з ГО «Щасливі діти» за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Проєктом передбачено розбудову соціальних закладів, ремонтні роботи у шелтерах, створення додаткових умов для отримання якісних медичних послуг у Закарпатській області. Усі ці ініціативи є безумовно корисними для України та українців, а ще свідчать про високий рівень визнання суб’єктності наших інститутів громадянського суспільства.

Попри нові виклики війни Комітет медичної допомоги в Закарпатті продовжує діяльність в освітній та правничій галузях, опікується закладами соціального захисту, зокрема Соціальним абілітаційно-реабілітаційним центром «Парасолька» та Вільшанським дитячим будинком-інтернатом. Навесні у рамках реалізації Меморандуму про співпрацю між УжНУ, AEPSP (Європейська асоціація психологів пожежних бригад) та Лабораторією психології та нейропізнання Савойської вищої школи Монблану в УжНУ відбулося теоретичне навчання для викладачів факультетів здоров'я та фізичного виховання, післядипломної освіти та медичного факультету з психології надзвичайних ситуацій та когнітивно-поведінкової терапії. Тоді ж у Нижньому Селищі, що на Хустщині, відбувся семінар для соцпрацівників, співробітників шелтерів, волонтерів, психологів, які в умовах війни працюють з внутрішньо переміщеними особами. Захід провів Комітет у рамках своєї діяльності як співкоординатор Технічної робочої групи з психологічного здоров’я та психосоціальної підтримки в області.

У Вільшанах вдалося надолужити роботу із залученням закордонних фахівців, яка була відтермінована через початок повномасштабної війни. У дитячому будинку-інтернаті працювали фахівчині зі Швейцарії Піа Вертмюллер та Шанталь Моор. Вони провели низку майстер-класів у керамічній майстерні, а потім відвідали з ознайомчим візитом соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» у Тячеві.

У березні-квітні у Швейцарії відбулися три важливі для Комітету медичної допомоги в Закарпатті події – збори партнерських асоціацій нашої благодійної організації. Так, членкині Комітету взяли участь у загальних зборах Асоціації «Парасолька» (Швейцарія), Асоціації NeSTU (Мережа «Швейцарія – Закарпаття/Україна») та в координаційному засіданні Європейського громадського форуму. Тоді КМДЗ долучився до мирної акції на підтримку незаконно ув'язнених осіб та полонених захисників і захисниць України, яка відбулася під стінами головної резиденції Швейцарської Конфедерації у м. Берн. Захід для Комітету не був рядовою подією і не був знеособленим, адже й наш друг – журналіст і правозахисник Максим Буткевич – зараз знаходиться в полоні у терористів з т.зв. «лнр». Всі ми намагаємося робити все, що в наших силах, аби повернути захисників України додому, тим самим відновивши справедливість.

Про виклики війни і подальші спільні дії щодо їх подолання йшлося на зборах партнерських асоціацій БО «КМДЗ» у Швейцарії

Усе це частина поточної щоденної роботи, до якої залучені усі причетні до діяльності Комітету. Спільні зусилля дозволяють розширювати напрямки наших активностей і рухатися вперед. І зараз найбажанішим результатом докладених зусиль для кожного з нас є Перемога України.

Тож працюємо далі!


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.