Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві

Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві

18/01/2023

Восени Комітет медичної допомоги в Закарпатті придбав будівлю, де мешкали внутрішньо переміщені особи, які через російську військову агресію опинилися в Тячеві. Приміщення не змінило свого призначення, ба більше, зараз там тривають ремонтні роботи, щоб покращити умови проживання 62 нових мешканців громади.

«Зараз тут перебувають 62 особи, переважно з населених пунктів Луганської, Донецької, Миколаївської та Харківської областей, де тривають активні бойові дії. Зокрема, серед наших ВПО 12 дітей. Для них саме створюють дитячу кімнату, облаштування якої профінансувала міжнародна гуманітарна організація «Людина в біді» (People in Need), а ремонт – організація Червоного Хреста. Ми активно залучаємо допомогу як громади, так і закордонних громадських інституцій, щоб переселенці, а у нас більшість – це літні люди, змогли мати тут кращий побут. Останнім часом вдалося оновити меблі у кімнатах, відремонтувати душові та пральну кімнати, туалети...», – розповіла головна спеціалістка організаційного відділу Тячівської міської ради Олена Бісько, яка відповідає за функціонування соціального гуртожитку.

Життя у шелтері орієнтоване на самоорганізацію мешканців: існує графік прибирання приміщень, створені умови для самостійного приготування їжі, з продуктами харчування допомагає волонтерська спільнота, благодійники. Коли виникла гостра потреба, до закладу у Тячеві переселили ВПО з смт Буштино. Загалом, попри різні особисті історії та географію походження колектив у тячівському шелтері навчився жити дружньо.

«Серед нагальних потреб закладу – заміна старого котла. Вирішення цього питання на завершальній стадії. Також у подальшому необхідно запланувати заміну крівлі. І взагалі працюємо над підвищенням рівня енергоощадності будівлі, що є невід'ємною вимогою часу і запорукою раціонального використання ресурсів», – зазначила директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій. Комітет продовжує підтримку шелтера, зокрема, співфінансуванням внутрішніх ремонтних робіт, переоснащенням приміщення.

Відповідно до комплексного бачення розвитку прихистку у Тячеві, в якому передбачено тривале проживання, подальші кроки залучених інституцій спрямовані на інтеграцію та сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб. Зараз досліджуються формати реалізації цих намірів з урахуванням специфіки регіону та контингенту. Наразі з 20 працездатних мешканців мають роботу восьмеро – троє працюють онлайн, а п'ятеро працевлаштувалися у Тячеві. Зрозуміло, що тривале проживання вимагатиме більшого охоплення зайнятістю, та й ротація мешканців має бути врахована при оцінці потреби у робочих місцях. Важливо, що дії та наміри неурядових інституцій підтримуються керівництвом Тячівської міської громади, з яким у Комітету медичної допомоги в Закарпатті склалися конструктивні ділові стосунки.

Заклад для переселенців у Тячеві – один з трьох і найбільший, яким опікується Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». Поточна ситуація в країні свідчить, що увага до такого напрямку роботи була виправданою та соціально затребуваною, і ця діяльність Комітету та партнерів триватиме й надалі.

Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві Понад 60 переселенців знайшли прихисток у шелтері в Тячеві

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.