Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО

Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО

30/12/2022

29 грудня у селі Нижнє Селище Хустського району відкрили «Селиський шелтер» – тимчасовий прихисток для внутрішньо переміщених осіб, приміщення для якого за кошти правозахисної організації «Medico International» (Німеччина) придбала БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

Облаштуванням соціального закладу опікувалася ГО «Закарпатська асоціація місцевого розвитку». Для цього члени асоціації залучили допомогу від закордонних партнерів. У результаті колишню адміністративну будівлю капітально відремонтували, застосувавши енергоощадливі технології, облаштували номери для проживання та спільний функціональний простір, душові та санітарні кімнати. Невдовзі буде обладнано кухню, де мешканці шелтеру зможуть самостійно готувати їжу. Зараз же харчування організовано у ресторані «Ґелета», який під час війни діє як соціальна їдальня.

«За увесь час на нашій кухні приготували понад 60 тисяч безкоштовних порцій їжі для тих, хто нині потребує такої підтримки», – розповіла на відкритті «Селиського шелтеру» волонтерка і членкиня Закарпатської асоціації місцевого розвитку Інна Пригара. Вона також додала, що наразі у прихистку мешкають 24 особи – усі вони з тимчасово окупованих територій та населених пунктів, де тривають активні бойові дії.

Разом із аспектами будівництва волонтери формували й підходи до відбору майбутніх мешканців, їхньої подальшої соціалізації, зайнятості тощо. Так, обов’язковими були інтерв’ю, які у підсумку сприяли гармонійному спільному проживанню раніше не знайомих людей. Допомога і взаємопідтримка, відповідальність за чистоту і порядок у закладі – правила, які прийняли усі. З ВПО регулярно комунікують соцпрацівниці, які стали для нових мешканців громади і порадницями, і помічницями у вирішенні питань поза межами шелтеру.

«Маємо за мету побудувати роботу так, щоб за пів року наші гості не просто освоїлися на новому місці, але й змогли самі себе забезпечити, визначилися із пріоритетами і самостійно працювали над власним розвитком і розвитком свого добробуту. Ті, хто можуть працювати, вже працюють. Є ті, хто доглядає за маленькими дітьми. Для когось перебування тут ознаменувалося початком нової для себе справи, як-от один із мешканців шелтеру опанував роботу на млині», – розповіла Інна Пригара.

Безумовно, заклади тимчасового перебування для людей, які через війну вимушено залишили свої домівки, не покривають усієї нагальної потреби переселенців у житлі, але приклад роботи у цьому напрямку неурядових організацій показує, що питання можна поступово вирішувати. А на рівні державних рішень і системної діяльності місцевих органів влади можна створити сприятливі умови для пожвавлення такої роботи.

«Відкриття місць тимчасового проживання для громадян, постраждалих від війни, – це результат синергії зусиль волонтерів і загалом активних громадських інституцій, співпраці з місцевою владою, комунікації з міжнародними партнерами. Розуміння потреби й оперативний пошук оптимальних шляхів їхнього забезпечення – ось перевірений рецепт ефективної роботи. Дотримуючись такого алгоритму, ми долучилися до відкриття вже третього шелтеру на Закарпатті. Усвідомлюючи поточну ситуацію в країні, думаю, отриманий досвід ще стане нам у нагоді», – зазначила директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій та подякувала усім учасникам проєкту.

Шелтер у Нижньому Селищі – третій аналогічний заклад в області, відкриттям якого опікується Комітет медичної допомоги в Закарпатті. Першим був шелтер у Тячеві, який відкрили за сприяння міської адміністрації, другий в Ужгороді – центр «ПрихистОк» – профінансувала ГО «Terre Des Hommes» (Німеччина). Загалом, Комітет забезпечив тимчасовим житлом вже понад 90 осіб – мешканців регіонів, які постраждали від російського військового вторгнення. Цей напрямок роботи організації не лише про дах над головою, але й про соціалізацію, адаптацію та пошук можливостей для забезпечення себе в нових умовах. Війна цьогоріч не дозволяє говорити про перерви у справах, новорічні канікули тощо, тому робота триває, і новий рік продовжить усі започатковані раніше ініціативи.


А тут сюжет про відкриття шелтеру від телеканалу М-Студіо:

Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО Кінець року ознаменувався відкриттям ще одного шелтеру для ВПО на Закарпатті. ФОТО. ВІДЕО

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.