Про потенціал Закарпаття для розбудови системи реабілітації військових говорили на форумі Re:Open Zakarpattia’2022

Про потенціал Закарпаття для розбудови системи реабілітації військових говорили на форумі Re:Open Zakarpattia’2022

17/11/2022

Як ми вже розповідали, цього року Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» брала участь в організації й обговореннях форуму ідей та рішень Re:Open Zakarpattia, який втретє організовувала ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Однією з важливих тем під час заходу стало питання розбудови системи реабілітації військових та ролі Закарпаття у цьому процесі як історичної оздоровниці Європи. Модерувала дискусію директорка Комітету Наталія Кабацій. До експертного обговорення долучилися заступник міністра у справах ветеранів України Євген Котик, професор Ужгородського національного університету Іван Миронюк, лікарка фізичної реабілітаційної медицини Катерина Зінов’єва та клінічний психолог з Франції Тьєррі Лісія.

– Війна, розв’язана Росією проти України, змінила життя нашої держави і світу в цілому. Західні регіони, які найменш постраждали від воєнних дій, наразі є тиловою силою життєдіяльності країни і зосереджені на викликах, які щоденно продукує війна. Після дев’яти місяців копіткої роботи очевидними стали пріоритети середньострокового планування вирішення соціально-гуманітарних проблем та повоєнної відбудови країни. Тому і дискусійні панелі цьогорічного форуму є відбитком війни і її наслідків, а наша, зокрема, спробує конструктивно проаналізувати, що треба зробити або що робиться вже, аби вибудувати систему реабілітації – як ментальної, так і фізичної для всіх постраждалих від військових дій та, в першу чергу, для військових, – наголосила Наталія Кабацій.

Важливо зазначити, що Комітет медичної допомоги в Закарпатті є однією зі сторін підписання угоди про партнерську співпрацю Ужгородського національний університету та Асоціації «Парасолька» (Швейцарія), якою передбачено створення в ДВНЗ «УжНУ» нових освітніх умов для підготовки фахівців, які надаватимуть якісні освітні, медичні, соціальні та реабілітаційні послуги особам з інвалідністю. Документ, підписаний у 2019 р., вже працює, і у виші готують кваліфіковані команди, які в умовах війни та її наслідків точно будуть затребувані у суспільстві. До речі, візит Тьєррі Лісія на Закарпаття пов’язаний, у тому числі, з метою інтеграції в навчальний процес кращих медичних практик, які стануть у нагоді майбутнім фахівцям.

– На форумі ми не можемо вирішити якісь питання, тим більше питання системного характеру, все залежить від багатьох чинників. Але ми свідомо окреслюємо проблеми, завдяки іноземним партерам бачимо, над чим треба працювати. Мене тішить, що нам вдається в регіоні крок за кроком працювати над конструюванням системи надання якісних реабілітаційних послуг, – підсумувала Наталія Кабацій.

Подробиці дискусії пропонуємо переглянути і послухати у записі трансляції Форуму Re:Open Zakarpattia

А про реалізацію положень згаданої Угоди читайте тут, тут, тут, ще тут, тут і тут.

Працюємо далі.

Про потенціал Закарпаття для розбудови системи реабілітації військових говорили на форумі Re:Open Zakarpattia’2022 Про потенціал Закарпаття для розбудови системи реабілітації військових говорили на форумі Re:Open Zakarpattia’2022 Про потенціал Закарпаття для розбудови системи реабілітації військових говорили на форумі Re:Open Zakarpattia’2022

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.