Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці

Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці

08/11/2021

У п’ятницю фінішував тиждень навчання та практичних занять від швейцарських фахівців – партнерів БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Генні Ґраф, Ганни Кубінець та Піуса Шюрх-Кунца. Протягом п’яти днів вони працювали зі студентами факультету здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету.

Теоретичний блок навчання охопив питання правових гарантій захисту прав осіб з інвалідністю, унормування страхування на випадок інвалідності, аспекти гуманістичної концепції людини, основ соціальної роботи та педагогіки, конкретизації обов’язків співробітників закладів, які надають послуги клієнтам з інвалідністю тощо. Виклад матеріалу відбувався у форматі обговорення, бінарної подачі, з аргументацією на реальних прикладах, з посиланням на актуальні нормативні документи.

Особливу академічну цікавість у студентів та практикуючих фахівців, які також долучилися до навчання, виклала прикладна частина курсу, представлена, зокрема, ігровими моделями взаємодій, груповими та індивідуальними завданнями, соціальними експериментами, презентацією здобутих знань та умінь. Наприклад, студенти у мікрогрупах конструювали нестабільні об’єкти, «життєздатність» яких можна було забезпечити лише спільними зусиллями і через опрацювання різних варіантів конфігурації. Такі практики, з одного боку, доводять цінність комунікації, спроможності не опускати руки, коли задача не була виконана успішно з першого разу, а з іншого боку, лекторка Генні Ґраф наголосила, що у роботі з особами з інвалідністю важливо мати стартову стратегію, адже права на проби і помилки може й не бути.

Досить затребуваними були практики, які передбачали не лише відпрацювання навичок надання допомоги у вигляді догляду та супроводу осіб з інвалідністю, але й апробацію на власному прикладі досвіду інтеграції в інклюзивне середовище. Рольова гра передбачала, що одні студенти були у статусі особи з інвалідністю, інші допомагали їм у забезпеченні мобільності та інклюзії у міських умовах. Не всі заклади, з якими у ході експерименту взаємодіяли учасники, відповідали критерію безбар’єрності. Такий соціальний експеримент довів, що міське середовище, у першу чергу, пересічні містяни не зовсім готові до взаємодії з особливими потребами людини – не всі пригальмовували на пішохідних переходах, не поступалися при вході у приміщення, не притримували двері... Відтак, підтримка і допомога асистента виявилася вкрай потрібною, а студенти ж на практиці дізналися, у чому вона полягає і яких навичок вимагає.

Окрім практичних блоків під час аудиторної роботи студенти отримували домашні завдання, з контролю яких починався кожен новий навчальний день. Підсумком же навчального курсу стало складання іспиту, з чим студенти успішно впоралися.

«Мене тішить і якість підготовки студентів, і їхнє завзяття, й ініціативність, і рівень комунікації у студентській спільноті та між студентами і викладачами. Мені часто було нічого додати після змістовних доповідей студентів. Це небайдужа молодь, яка знає, чому й навіщо вона опановує такі потрібні суспільству спеціальності», – підсумувала свої враження від роботи в Ужгороді Генні Ґраф.

За словами Ганни Кубінець, функції тих чи інших фахівців, які працюють з людьми з інвалідністю в Україні та Швейцарії, можуть відрізнятися, але їх об’єднує спільна місія – полегшити життя своїх клієнтів, сприяти створенню для них безбар’єрного середовища та умов для соціалізації, бути посередниками між їхніми потребами та сферою державної політики, яка відповідає за забезпечення цих потреб. Піус Шюрх-Кунц додав, що зарубіжний досвід – це інструмент, який здатен допомогли українській соціальній сфери проходити шлях реформ швидше й ефективніше, а швейцарські фахівці завжди готові допомогти в опануванні нових методик та прийомів роботи з вразливими верствами населення.

Навчальні модулі за участі швейцарських фахівців в Ужгородському національному університеті – це важлива частина інтеграції вітчизняної освітньої спільноти до європейського простору і запорука реалізації цілей тристоронньої угоди між УжНУ, БО «КМДЗ» та Асоціацією «Парасолька», а саме щодо створення у виші нових освітніх умов для підготовки спеціалістів, які надаватимуть якісні освітні, медичні, соціальні та реабілітаційні послуги особам з інвалідністю.

Нагадаємо, що у серпні поточного року під час зустрічі в Ужгороді представники Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ за підтримки асоціації «Парасолька» (Швейцарія) домовилися організувати ряд навчально-практичних циклів та лекційних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету, які проходять підготовку за спеціальностями 016 «Спеціальна освіта» та 227 «Фізична терапія. Ерготерапія». Вже у жовтні цього року більше 20 студентів згаданих напрямів разом зі своїми викладачами відвідали Вільшанський дитячий будинок-інтернат та Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» з ознайомчим візитом. Згодом тут, відповідно до графіку навчального процесу, пройде виробнича практика для майбутніх фахівців.

 

Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці Навчальний тиждень від швейцарських фахівців фінішував з оптимістичним прогнозом подальшої співпраці

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.