БО «КМДЗ» на форумі Re:Open Zakarpattia’2022: про людей, згуртованість і солідарність

БО «КМДЗ» на форумі Re:Open Zakarpattia’2022: про людей, згуртованість і солідарність

17/11/2022

Днями в області відбувся вже третій форум ідей та рішень Re:Open Zakarpattia. Захід, організований ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), цього року був присвячений ролі Закарпаття як надійного тилу України в умовах війни з Росією, плацдарму для європейської та євроатлантичної інтеграції і майбутньої відбудови країни.

Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» активно долучилася до організації й обговорень Форуму. Директорка Комітету Наталія Кабацій модерувала панель «Як Україна може побудувати систему реабілітації військових: Закарпаття як історична оздоровниця Європи» та була спікеркою з питань реалізації ефективних практик інтеграції ВПО в рамках панелі, яку модерувала комунікаційниця БО «КМДЗ» Катерина Ірха.

– Не надто люблю говорити про інтеграцію, бо для мене це завжди історія про людей. Тому вважаю, що краще не інтегрувати, а солідаризуватися. Робота Комітету з ВПО почалася ще у 2014 році, коли у нас анексували Крим. Результат російського референдуму ми знали наперед, тож очевидними були подальші виклики. А реагувати на них треба було гуртом, і ми запитали у спільноти, чи вони готові. Так з’явилася ініціатива провести захід «Крим – це Україна», де ми закликали свідомих людей приймати кримських переселенців, які з зрозумілих причин залишили свої домівки і приїхали на Закарпаття. Тоді ж з’явився список тих, хто був готовий тимчасово надати житло і підтримку. Тим самим ми побачили потенціал суспільства до консолідації і до спільної дії. Тому знову акцентую, що в усіх цих процесах ядром є люди. Звичайно, далі був Донбас, більший потік людей, але ми були готові і був досвід, – зазначила під час дискусії Наталія Кабацій.

Повномасштабне військове вторгнення Росії на територію України 24 лютого прогнозовано призвело до великого потоку людей, які тікали на Закарпаття від небезпеки, спричиненої війною. Однак здобутий у попередні роки досвід дозволив оперативно відреагувати на нові виклики. Поки у перші дні вторгнення команда БО «КМДЗ» скуповувала матраци і ковдри в усіх можливих локаціях України і зарубіжжя, проводилася комунікація з закордонними партнерами, які також швидко включилися у роботу. Перший гумвантаж Комітет приймав вже 26 лютого.

Станом на сьогодні, розуміючи, що матрац не є порятунком, організація ініціювала відкриття і підтримку кількох шелтерів в області. Зараз у цих закладах вже мешкають ВПО – переважно жінки та діти. Безумовно, у рамках поточної щоденної роботи Комітет реалізувв багато різних потрібних і таких затребуваних ініціатив для людей, які опинилися у скруті. За активними посиланнями можна трішки про це почитати. А ми працюємо далі.

 

Переглянути і послухати актуальні обговорення пропонуємо у записі трансляції Форуму Re:Open Zakarpattia.

БО «КМДЗ» на форумі Re:Open Zakarpattia’2022: про людей, згуртованість і солідарність

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.