Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті

Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті

25/11/2019

На Закарпатті фінішують заходи у рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Початок фестивалю ознаменувався показом фільму «Bellingcat: Правда в світі постправди» та дискусією за участі речника міжнародної волонтерської спільноти «Inform Napalm» Михайла Макарука.

Наступного ж дня дивилися і говорили про фільм «Сакава» з Нідерландів. Стрічка познайомила присутніх у «Галереї Ілько» із трьома підлітками з Гани, які з відчаю вдаються до онлайн-ошуку за допомогою чорної магії: Ама – молода мама й новачок у справі, «Один Долар» намагається назбирати грошей на подорож до Італії, Френсіс – найдосвідченіший шахрай, який навчає цьому ремеслу решту. Те, що на Заході вважають аферизмом, для «хлопців Сакави» – просто використання доступних ресурсів. Цими ресурсами стають відходи електронної техніки, які Захід надсилає до Гани.

Дотичною до теми фільму стала проблема толерантності, міжнародний день якої світ відзначав саме 16 листопада.

«Толерантна людина – це особистість, якій притаманні моральні, духовні цінності та якості. Як писав Олександр Довженко, людина повинна бути Людиною. Цей вислів вказує, що кожен із нас повинен замислитися над своїм ставленням до інших, уміти правильно підтримати один одного, поважати людей, прислуховуватися до інших думок, поглядів. У стрічці Сакава ми побачили своє своєрідне віддзеркалення. Нашим суспільствам дуже притаманне явище расизму проти чорних та інших іноземців, але нерівність у світі породила й аналогічний расизм проти білих. На жаль, неосвіченість, ненависть до чужого притаманні й нам. Нещодавній випадок з іноземними студентами в Ужгороді показав наш рівень толерантності…», – наголосила під час дискусії співорганізатор заходу, директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій.

Власне, експертом під час обговорення питань безпеки та приватності в Інтернеті став фахівець з цифрової безпеки Digital Security School 380 (ГО «Інтерньюз-Україна») Павло Бєлоусов. Присутні говорили про те, як убезпечити себе від надмірного збору інформації та зменшити ризики зламу. Торкнулися також питань відкриття джерел інформації, маніпулювання нею. Топ-темою стали фішинг-атаки, які є відповідальними за більш ніж 90% успішних кібератак.

У рамках обговорення експерти назвали основні ознаки фішингу в мережі:

  1. Неприродня / фейкова адреса відправника;
  2. Неперсональне звернення (якщо атака масова, а не цільова) та «узагальнений» / дивний підпис;
  3. Підкреслена важливість змісту;
  4. Заклик до термінової дії;
  5. Помилки в тексті та неточності в дизайні;
  6. «Ліве» або замасковане посилання;
  7. Підозріле вкладення.

Водночас, важливо знати, як убезпечити себе від неприємностей в Інтернеті, а саме:

  1. Бути уважним;
  2. Перевіряти адресу відправника та дивитися «оригінал»;
  3. Не переходити одразу, а перевіряти посилання;
  4. Перевіряти по альтернативному каналу зв'язку, а не в тому самому листі;
  5. Не відкривати файли одразу, а перевіряти антивірусом;
  6. Переходити на сайти сервісів з «Обраного» або вказавши адресу вручну;
  7. Перевіряти SSL-сертифікат сайту;
  8. Мати сучасний та оновлений браузер й поштовий клієнт;
  9. Радитися з колегами / професіоналами у разі підозри на фішинг.

У завершальний день відбувся перегляд трьох документальних стрічок: «Біотоп», «Поміж», «Колір фасаду – синій». Торкаючись тематики стрічок, у дискусії йшлося про культурний активізм та модернізм. Своїми експертними думками з приводу проблематики ділився урбаніст-модерніст Олексій Биков. Разом із присутніми він давав відповіді на питання, чи є місце в сьогоднішньому житті культурному активізму, як можна зберегти культурну спадщину і створити нову, що таке модернізм тощо.

«Я чув і знайомий із вашою ужгородською активною групою «Ужгород-модернізм» і хочу висловити своє захоплення їхньою діяльністю – вони працюють дуже професійно і послідовно», – зазначив Олексій Биков.

Цьогорічний фестиваль Docudays UA через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» розмірковує над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі. Наступний рік розставить нові акценти й сконцентрує нашу увагу на актуальних питаннях, які стосуватимуться життя кожного з нас, і ми знову спільно шукатимемо відповіді на виклики і ризики сучасності.

Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті Актуальні теми і змістовні дискусії – яким був Мандрівний фестиваль Docudays UA на Закарпатті

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.