Говоримо про кібербезпеку і фактчекінг – в Ужгороді стартував фестиваль Docudays UA

Говоримо про кібербезпеку і фактчекінг – в Ужгороді стартував фестиваль Docudays UA

16/11/2019

У п’ятницю, 15 листопада, показом стрічки «Bellingcat: Правда в світі постправди» у мистецькому центрі «Ілько Галерея» на Закарпатті відкрили Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

88 хвилин унікальних фактів про діяльність Bellingcat, що спрямована на протистояння фейкам, які щоденно продукують, у тому числі, й провідні ЗМІ держав світу. У стрічці йшлося про масштабні викриття щодо військових подій у Сирії, отруєння колишніх російських агентів у Великобританії, а головне – про перевірену правду щодо збитого російськими найманцями малайзійського боїнгу МН-17 над Донбасом.

«Ми живемо у часи, коли інформаційна безпека стала такою ж важливою й актуальною, як і фізична безпека кожного з нас. Інформаційні війни та атаки, на жаль, супроводжують постійний тиск на Україну з боку Російської Федерації. Правильно сприймати потік інформації, правильно на неї реагувати – це вимога часу. Тому сьогодні ми говоримо про те, чи дозволимо ми програмі змінити нашу свідомість», – зазначила під час відкриття фестивалю співорганізатор заходу, директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій.

Вона також додала, що фестиваль Docudays UA – не політичний і не комерційний. Це єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який також входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network.

Після перегляду стрічки відбулася дискусія з означеної проблематики. Головним спікером виступив речник міжнародної волонтерської спільноти «Inform Napalm» Михайло Макарук.

«На сьогодні Inform Napalm – це чи не найпотужніша інстанція в державі, яка займається інформаційною боротьбою, оскільки держава наразі цією функцією не опікується. Наші головні інструменти у роботі – це бажання досягти миру через перемогу і люди, які підтримують нашу діяльність і розділяють наші цінності. Пишаємося, що ми є міжнародною спільнотою, адже у нас працюють волонтери з Грузії, Німеччини, Польщі, Білорусі, Росії, Франції, Південно-Африканської Республіки, Туреччини. І кожен з них робить свою важливу частину роботи. Наразі ми маємо доволі високий показник ККД нашої роботи. На дані Inform Napalm посилаються як державні, так і міжнародні структури», – розповів Михайло Макарук.

І нехай Михайло не любить, коли його називають експертом, але його думки є вкрай слушними і актуальними. Зокрема, щодо необхідності застосовувати критичне мислення і покращувати медіаграмотність – це запорукою того, що люди правильно розумітимуть сутність подій навколо них.

«Світ змінюється, скоро ми не впізнаємо його, він відрізнятиметься від свого сьогоднішнього стану. На жаль, в сучасних умовах Україна програє в інформаційній війні. Ми лише вчимося протистояти ворожій пропаганді. І одним з дієвих механізмів можу назвати, наприклад, цей фестиваль», – додав Михайло Макарук.

У рамках Docudays UA на Закарпатті попереду ще два дні показів актуального кіно, а далі насичена просвітницька програма для учнівської та студентської молоді.

Говоримо про кібербезпеку і фактчекінг – в Ужгороді стартував фестиваль Docudays UA Говоримо про кібербезпеку і фактчекінг – в Ужгороді стартував фестиваль Docudays UA Говоримо про кібербезпеку і фактчекінг – в Ужгороді стартував фестиваль Docudays UA

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.