КМДЗ РОЗПОЧИНАЄ РЕАЛІЗАЦІЮ МАСШТАБНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРОЄКТУ ЗА ПІДТРИМКИ МЗС НІМЕЧЧИНИ

КМДЗ РОЗПОЧИНАЄ РЕАЛІЗАЦІЮ МАСШТАБНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРОЄКТУ ЗА ПІДТРИМКИ МЗС НІМЕЧЧИНИ

04/08/2023

Літо 2023 року ознаменувалося для Благодійної організації «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» початком великого проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки». Протягом року його реалізація відбуватиметься за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєктом передбачено активності, які спрямовані на допомогу дітям від народження до етапу соціалізації в суспільстві, у стабільних умовах та коли є потреба у посиленому захисті. Акцент на дітях не випадковий, адже війна показала безпрецедентний рівень вразливості і беззахисності цивільного населення, особливо дітей.

Тепер до конкретики, а саме до чотирьох напрямків нашої роботи на найближчі 12 місяців, які, до слова, не скасовують решту функціоналу Комітету.

В Ужгороді буде створено кабінет репродуктивного здоров’я, де майбутнім мамам фахівці безкоштовно надаватимуть кваліфіковану допомогу. Йдеться про вчасну діагностику, консультації, огляди, які завдяки використанню сучасного обладнання мають допомогти жінкам та убезпечити малюків. Переконані, що здоров’я жінки – невід’ємна запорука здорової дитини, а значить, і майбутнього покоління.

Заходи, спрямовані на соціалізацію дітей, їхній розвиток, навчання, змістовне дозвілля, Комітет здійснює у партнерстві з ГО «Щасливі діти». Ця робота вже розпочалася і охопила культурно-просвітницькими ініціативами майже двісті дітей різних вікових груп. Детальніше можна прочитати тут.

Як у такому комплексному проєкті можна обійтися без будівельно-ремонтних робіт? Та ніяк. Тому найближчим часом починаємо масштабний ремонт у двох нових (насправді, дуже не нових) корпусах Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Відремонтовані й обладнані приміщення дозволять покращити умови проживання вихованців закладу, оптимізувати роботу персоналу, розширити спектр активностей, спрямованих на реабілітацію, соціалізацію, творчий та індивідуальний розвиток осіб з інвалідністю. Принагідно зауважимо, що Комітет давно і наполегливо працював над втіленням цього задуму, і нарешті маємо можливість братися до роботи. Потреба у розселенні мешканців будинку-інтернату стала ще більш нагальною, коли він прийняв евакуйованих вихованців з інших закладів.

Вже цими днями починаються роботи із заміни даху на будівлі нашого тячівського шелтеру, де згодом також встановлять сонячні батареї. Аналогічні енергоефективні заходи чекають і на прихисток у Нижньому Селищі. У цих закладах нині проживають майже сотня ВПО – переважно жінки та діти. Закарпаття прихистило людей, які втратили власні домівки через російську військову агресію, а наше завдання створити оптимальні умови для їх перебування тут, актуалізувати питання відповідальності, ощадливості, інтеграції у громади тощо.

КМДЗ став однією з п’яти неурядових інституцій в Україні, чиї ініціативи були підтримані німецькою стороною. Сформована у рамках проєкту команда спільно з партнерами вже розпочала реалізацію затвердженого плану дій, про результати яких інформуватимемо додатково.

Працюємо далі!


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.