В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція)

В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція)

14/07/2023

Нещодавно в Ужгородському національному університеті закінчився навчальний курс з психології надзвичайних ситуацій та когнітивно-поведінкової терапії, який французькі фахівці підготували для викладачів факультетів здоров'я та фізичного виховання, післядипломної освіти та медичного факультету.

Нагадаємо, що 40-годинний теоретичний модуль відбувся у травні 2023 року, у липні ж тривав п’ятиденний практичний курс, який українським колегам презентували спеціалісти з когнітивно-поведінкової терапії, викладачі французьких вишів – Сільвен Гушар та Одре Гаш Буальо.

Разом із Сільвеном Гушаром слухачі курсу опановували техніки екстреної психології, зокрема стабілізацію панічних проявів та виведення зі стану дисоціації, а з Одре Гаш Буальо – вивчали специфіку застосування методу психоедукації при горюванні та посттравматичному стресовому розладі (ПТСР). Практичними заняттями було охоплено соціально-психологічний аналіз стану горя, шоку, а також функціональні особливості опитування пацієнтів з метою, по-перше, психологічного сортування психотравмованих осіб, а по-друге, отримання оптимального обсягу інформації для надання подальшої допомоги. Йшлося про протоколи швидкого реагування на травматичні ситуації, що трапляються внаслідок виконання службових обов’язків рятувальниками, поліцейськими, медиками, військовими і можуть мати негативний вплив на психічне здоров’я фахівців. В умовах військового часу здобуті під час практичного модулю компетенції є досить затребуваними в Україні і потребують постійного поглиблення та апробації.

Навчання, профінансоване Fondation de France, відбувалося у рамках реалізації положень Меморандуму про освітню співпрацю між Ужгородським національним університетом, Савойським Університетом Монблан (Франція) та Європейською асоціацією психологів пожежних бригад (AEPSP). Остання спільно з французьким вишем розробили зміст навчання та його адаптацію до контексту війни в Україні. Навчальна програма, успішно апробована у Франції, має на меті краще зрозуміти вплив та важливість невідкладної допомоги постраждалим від насильства, а також фахівцям, які стикаються з ситуаціями з високим травматичним потенціалом.

В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція) В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція) В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція) В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція) В УжНУ закінчився фаховий навчальний курс за програмою Савойського Університету Монблан (Франція)

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.