Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг

Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг

02/11/2021

У другий день навчання студенти факультету здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету працювали з трьома лекторами зі Швейцарії. Кожен з них презентував різні аспекти роботи фахівця, що опікується особами з інвалідністю.

Фахівчиня у сфері здоров’я, соціальний педагог (HFL) Ганна Кубінец розповіла про специфіку роботи закладу, в якому працює: про розпорядок дня підопічних та персоналу, специфіку їхньої взаємної комунікації, обов’язки співробітників та власне призначення установ із супроводу осіб з інвалідністю.

Практична частина навчання передбачала виконання завдань у групах. Студенти з’ясовували зміст таких напрямків професійної діяльності, як щоденний супровід, планування послуг та робота контактних осіб. Зі свого боку, Ганна Кубінець акцентувала специфіку реалізації цих професійних функцій у Швейцарії.

Про становлення, розвиток та сучасний стан соціальної роботи присутнім розповів соціальний працівник з 35-річним стажем Піус Шюрх-Кунц.

«Соціальні працівники у нас пройшли тривалий шлях еволюції як щодо підготовки у вишах, так і у виробленні спеціального професійного кодексу, якого ми дотримуємося. Наша робота охоплює консультування осіб з інвалідністю, наркозалежних і людей похилого віку, соціальну роботу з сім’ями та молоддю тощо. Наші терапевтичні пропозиції – це медіація, допомога жертвам, консультування залежних, тобто соціальний працівник – універсальний співробітник, який мусить адаптуватися до проблем і потреб суспільства. Безумовно, усе це мій особистий досвід та практики, яких дотримуються у Швейцарії. В Україні це може бути зовсім інша історія: і з точки зору законодавства, і з огляду на фінансування галузі, і у контексті напрямків підготовки фахівців. Однак вважаю, що будь-яка сфера взаємодії з людьми може розширювати свої можливості, ресурси та навички, тому ми й говоримо про приклади, які ви як майбутні фахівці можете наслідувати у своїй роботі», – зазначив швейцарський фахівець, який також досить високо оцінив рівень академічної підготовки студентів в Ужгороді.

Закінчився другий навчальний день доповіддю спеціального педагога Генні Ґраф, яка говорила з присутніми про гуманістичну концепцію людини як невід’ємну частину реалізації професійних послуг, які надаються особам з інвалідністю та особливими освітніми потребами.

Наголосимо, що слухачами п’ятиденного курсу є не лише студенти УжНУ, але й фахівці спеціалізованих закладів Закарпаття – Соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька», Вільшанського дитячого будинку-інтернату, Закарпатського обласного дитячого санаторію «Малятко», та двоє спеціалістів з Вінниці.

Про те, чим відзначився перший навчальний день читайте тут.

Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг Другий день навчання: соціальна робота, фаховий супровід та планування надання послуг

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.