У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку

У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку

01/11/2021

У понеділок, 1 листопада, стартував тиждень навчальних практик на тему «Соціальні аспекти в спеціальній та інклюзивній освіті» від швейцарських фахівців. У перший день говорили про визначення, принципи та концепції спеціальної педагогіки, поєднуючи теоретичний матеріал та виконання практичних завдань, які представила студентам факультету здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету членкиня президії асоціації «Парасолька», спеціальний педагог Генні Ґраф.

У своїй презентації лекторка означила не лише права та потреби осіб з інвалідністю, але й розповіла про відповідальність, яку має взяти на себе фахівець, аби ці важливі аспекти життя людини не були порушені й не піддавалися утискам. Це умова для комфортного життя не лише вказаної верстви суспільства, але й усієї людської спільноти, відкритість та демократичність якої, як відомо, визначається ставленням до меншості. На сьогодні ключовим документом із захисту прав осіб з інвалідністю є відповідна Конвенція ООН, положення якої стали частиною національних законодавств, зокрема, й українського.

Перший практичний блок понеділка передбачав групову роботу. Студентам було запропоновано цікаву вправу – сформувати з пластин круглі контури. Вісім команд виконували завдання окремо й по-своєму: без чітких вказівок й підказок – все для того, щоб усі аспекти квесту були обговорені й узгоджені міні-групами. Коли з’ясувалося, що зібрані об’єкти треба було підняти з підлоги, виявилося, що впоралися із завданням лише дві команди. Одна з учасниць розповіла аудиторії, що спочатку група пішла хибним шляхом, і лише проговоривши усі варіанти, вислухавши аргументи одна одної, результат спільної роботи став задовільним.

«Так, мало скласти до купи елементи, створений об’єкт ще має бути життєздатним. Методом спроб і помилок, тривалих обговорень ви обрали правильний шлях і впоралися з завданням. Це дуже добре. Але! Працюючи з людьми, тим більше з людьми з інвалідністю, у фахівця немає багатьох варіантів, немає права на помилку. Тому треба мати досвід, стратегію, бачення, уміння прораховувати наслідки своїх дій. Цьому варто і треба вчитися. І ще один урок у важливості комунікації, цінності чути і бути почутим, тому ми звертаємося до групових форм виконання практичних завдань», – зазначила Генні Ґраф.

Згодом студенти виконували й індивідуальні роботи, аналізуючи лекційний матеріал, визначаючи власні пріоритети у формуванні майбутніх професійних навичок. Це важливо для фіксації нових знань, розуміння обраної спеціальності.

Також у рамках першого навчального дня студенти взяли участь у майстер-класі, де отримали досвід взаємодії з різними порушеннями розвитку. Тут їм у нагоді стали візок, ціпок для незрячих, вправи в умовах спастики та втрати слуху. На звершення присутні отримали домашнє завдання, з контролю якого почнеться другий день навчання.

Нагадаємо, що влітку під час зустрічі в Ужгороді представники Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ за підтримки асоціації «Парасолька» (Швейцарія) домовилися організувати ряд навчально-практичних циклів та лекційних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету спеціальностей «Спеціальна освіта» та «Фізична терапія. Ерготерапія». А тиждень тому більше 20 студентів вказаних напрямків разом зі своїми викладачами відвідали Вільшанський дитячий будинок-інтернат та Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька», які стануть для здобувачів вищої освіти базами виробничої практики.

У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку У перший день навчання зі швейцарськими фахівцями в УжНУ говорили про спеціальну педагогіку

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.