Юридичні аспекти та психоедукація у роботі менеджерів та психологів соціальної сфери

Юридичні аспекти та психоедукація у роботі менеджерів та психологів соціальної сфери

10/05/2024

У рамках реалізації проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки» фахівчині Комітету медичної допомоги в Закарпатті провели онлайн-семінар «Взаємодія працівників соціальної сфери з ВПО та вразливими верствами населення. Юридичні аспекти та психоедукація».

Цільовою аудиторією заходу були психологи, фахівці з соціальної роботи, керівники структурних підрозділів органів державної влади та місцевого самоврядування, які відповідають за надання соціальних послуг та соціальний захист населення. Участь у семінарі взяли понад 40 таких спеціалістів. Лекторами із заданої тематики виступили юристка Комітету Євгенія Мелеш та психологиня благодійної організації Тетяна Гойдаш. Вони також відповіли на вузькопрофільні питання, які учасники залишали у реєстраційній формі до семінару.

Тетяна Гойдаш розповіла про основні аспекти комунікації з ветеранами, людьми з інвалідністю, про те, що таке психотравма і чи варто лякатися ПТСР. Психологиня говорила, як застосовувати навички ефективного ненасильницького спілкування, про індивідуальний підхід до кожного співрозмовника. У контексті поступового повернення ветеранів з війни до цивільного життя фахівці, які дотичні до взаємодії з військовими, їхні родини, установи-роботодавці, місцеві громади, а також суспільство в цілому повинні бути готовими прийняти ветеранів, відповідати на їхні запити, враховувати їхні стани. Для цього, у тому числі, потрібна кваліфікована допомога психологів, які, у свою чергу, мають бути готовими її надати.

Євгенія Мелеш зосередилася на практичних порадах, як взаємодіяти з внутрішньо переміщеними особами, щоб якісно надати їм допомогу і вичерпно відповісти на актуальні питання. Серед іншого, юристка акцентувала можливість перенаправлення запитів громадян, які лежать поза межами компетенцій відповідних державних структур. Тут на допомогу населенню приходять сервіс безоплатної правничої допомоги, профільні громадські інституції, «гарячі лінії». Також фахівчиня поділилася посиланнями на матеріали методичних посібників, нормативно-правові акти, які стануть у нагоді під час надання правової допомоги та консультацій для населення.

Семінар видався змістовним і корисним для аудиторії, яка в умовах ненормованого навантаження продовжує поглиблювати свої знання, розширювати фахові компетентності, працювати над поліпшенням якості надання соціальних послуг населенню.


Нагадаємо, що проєкт «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки» Благодійна організація «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» реалізує за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

 


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.