Про важливість підтримки психологічного здоров’я медичних працівників

Про важливість підтримки психологічного здоров’я медичних працівників

07/05/2024

У березні 2024 року стартував проєкт «Програма підтримки психологічного здоровʼя для медичних працівників українських лікарень». У ньому беруть участь медичні команди трьох лікарень України: обласного центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді, обласної дитячої лікарні в Івано-Франківську та міської дитячої лікарні в Харкові. Проєкт розрахований на 6 місяців і реалізується ГО «Момент міцності» у співпраці з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті та за фінансової підтримки Fondation de France.


«Ідея про психологічну підтримку лікарів була зумовлена власним досвідом. Останні 7-8 років я працюю у сфері психоонкології в дитячих лікарнях. Специфіка роботи дитячого клінічного психолога полягає у тому, що неможливо бути підтримкою виключно для дітей чи їхньої сім'ї. Так чи інакше, це стосується усіх, хто задіяний у процесі лікування. Командна робота дуже важлива. Тільки системна взаємодія з лікарнями може покращити психологічний стан як пацієнтів, так і персоналу. Ми дивимося на лікарню як на комплексний організм», – зазначила керівниця проєкту Людмила Балецька.

Реалізовуючи різні проєкти на національному й міжнародному рівнях, Людмила з командою дослідила, що лікарні потребують впровадження системної психологічної культури, коли пацієнти і медична команда потребують підтримки, а відтак і самотурботи. Пандемія коронавірусу, війна – впродовж останніх років медпрацівникам доводиться долати інтенсивний стресовий шлях. Лікарні в різних куточках країни обрали не випадково, адже, за словами керівниці проєкту, у медичній системі різні міста стикаються з відмінними викликами: у Харкові та Ужгороді буденне життя відрізняється, разом із тим, спеціалізація та завантаженість лікарень, профільність медичних закладів, втома, вигорання і, зрештою, сама війна є потужними стресовими факторами для всієї медичної команди. Саме тому важливо створювати спеціалізовані програми психологічної підтримки лікарів і пацієнтів по всій країні, незалежно від їхнього місця роботи.

Підбором фахівців займалася також менеджерка і психологиня проєкту Наталія Фельбаба.

«Ми шукали фахівців із досвідом, тому що зазвичай лікарі обережні в питаннях психологічної підтримки та консультування. Через надмірну робочу завантаженість вони рідко знаходять час на це, тому помічають проблему вже тоді, коли доходять до точки вигорання. І ця точка вже є критичною, адже за першими реакціями ми бачимо, що лікарні дуже раді цьому проєкту. Серед іншого, вони зазначили, що всі дуже втомилися, і їм неабияк сподобалося, що про них хтось потурбується і що є індивідуальні консультації з психологами. Керівництво лікарень, розуміючи, що персонал ледве встигає відпочити між змінами, приймаючи потік дорослих і дітей, теж дуже зацікавилося проєктом, зокрема коучинговими сесіями, тому що управляти лікарнею в часи війни – справжній виклик. Я дуже вболіваю за цей проєкт, адже на власні очі бачу, як лікарям зараз складно», - розповіла Наталія.

Своїми думками й очікуваннями від участі у проєкті поділився медичний директор Івано-Франківської обласної дитячої лікарні Ярослав Семкович.

«Через повномасштабну війну потік стаціонарних пацієнтів нашої лікарні збільшився більш ніж у півтора рази, амбулаторних – майже вдвічі. Такі критичні спеціальності, як хірурги, анестезіологи, реаніматологи, мають виражений швидкий синдром вигорання через роботу з вкрай важкими пацієнтами, через емоційне виснаження, через графік роботи навіть у звичайних цивільних умовах у мирних країнах. А тепер уявіть, наскільки вигорають наші лікарі, які працюють в надскладних умовах із величезною кількістю людей під час повітряних тривог, коли пацієнтів потрібно переносити під апаратами ШВЛ в евакуаційні приміщення, підвали, захисні споруди. Емоційний рівень лікарів на піку свого вигорання. І я вважаю, що зараз вкрай важливо підтримати не лише лікарів, а й середній медичний персонал, адже ми працюємо в команді. На жаль, я кожного дня в роботі зустрічаюся з синдромом агресії від медичних працівників. Незважаючи на те, що заклад, в якому я працюю, максимально намагається бути лояльним до персоналу, забезпечувати абсолютно всім, емоційне виснаження працівників дається взнаки. Відтак я б із задоволенням взяв участь у коучингових сесіях», - прокоментував Ярослав Семкович.

Проєкт «Програма підтримки психологічного здоровʼя для медичних працівників українських лікарень» має стати для лікарень стартовою точкою, від якої керівництво в подальшому буде відштовхуватися й самостійно залучати кошти для підтримки персоналу.


Нагадаємо, що у грудні 2023 року стартував проєкт «Надання психосоціальної підтримки населенню Закарпатської області в умовах війни», який реалізується Громадською організацією «Момент міцності» у співпраці з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті та за фінансової підтримки Fondation de France. Метою проєкту є психологічна допомога людям, які проживають на території Закарпатської області.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.