Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії

Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії

27/03/2024

Комітет медичної допомоги в Закарпатті за всебічної підтримки членкині президії Асоціації «Парасолька» Шанталь Моор організував ознайомчо-навчальний візит до швейцарських соціальних закладів для п’яти інструкторок з трудової адаптації Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Так, у супроводі координаторок проєктів Комітету Лесі Левко та Надії Данч підвищення кваліфікації пройшли Наталія Микулін, Олена Мізун, Ірина Розман, Тамара Ярема та Любов Іваниш.

У рамках поїздки cпівробітниці Вільшанського інтернату відвідали фонди «SILEA» (м. Ґватт), «Tilia» (м. Ранау), «Альпенруе» (м. Заанен), «Місця для життя» (м. Ленцбурґ). Це соціальні заклади, де упроваджено практики інтегрованого проживання та зайнятості для підопічних. Там здійснюється супровід дорослих людей з психічними, психологічними або множинними порушеннями, створено умови для зайнятості у майстернях різного спрямування, враховуючи психологічні, фізичні та соціальні особливості клієнта.

Програма візиту була досить насичена – зі щоденним розкладом, який включав навчання, поглиблення і розвиток попередньо набутих навичок. Українські фахівчині практикувалися разом із швейцарськими колегами у виробничих, креативних (творчих), гончарній, картковій, деревообробній майстернях, ознайомилися із особливостями тваринництва та садівництва для пацієнтів із когнітивними порушеннями. Окрім того для запозичення нового досвіду і подальшого його впровадження у діяльність інклюзивної кафе-крамниці «Косиця» у Вільшанах відбулася зустріч у кафе-майстерню «Аркадіс» (м. Ольтен). Кафе – це лише частина комплексного центру, де особи з інвалідністю навчаються, набувають професійних навичок продавця, бариста, офіціанта тощо. Також у Центрі «Аркадіс» є можливість для проживання, навчання, реабілітації, терапії, адвокації представників цільових груп.

Важливо зауважити, що наразі Комітетом медичної допомоги в Закарпатті спільно з міжнародними партнерами створено потужну матеріально-технічну базу для функціонування у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті семи майстерень, устаткування в яких відповідає рівню аналогічних закладів за кордоном, зокрема у Швейцарії. Щоб оптимізувати роботу вільшанських майстерень, надати нашим інструкторам стимулу для саморозвитку та вдосконалення власних фахових компетенцій співробітники закладів у Швейцарії провели низку майстер-класів з гончарства, фільцювання, деревообробки, свічкарства, виготовлення пакувальних матеріалів і декору, презентації виробів ручної роботи та ін. Здобуті навички будуть апробовані у закладі в Україні.

Також візитерки відвідали Центр «Бухегоф» у с. Лосторф, яким керує президент Асоціації «Парасолька» Андреас Шмід. І там, і в інших відвіданих закладах українські фахівчині ознайомилися з умовами проживання та організацією життєвого простору для осіб з інвалідністю, структурою розпорядку дня та зайнятості, підходами до вибору форм активностей та наповнення дозвілля підопічних соціальних закладів.

Потенціал та матеріально-технічна база закладів, якими опікується Комітет медичної допомоги в Закарпатті, дозволяють втілити в них набуті під час поїздки знання, навички та уміння, інтегрувати їх у навчання, соціалізацію та реабілітацію осіб з інвалідністю.


Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчо-навчальний візит до соціальних закладів Швейцарії

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.