Відповідаємо на зимові виклики воєнного часу

Відповідаємо на зимові виклики воєнного часу

30/01/2024

Ми знову проживаємо зиму, яка не схожа на жодну з довоєнних. Повномасштабне вороже вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року зумовило низку ризиків для кожного мешканця України, які пов’язані як із загрозами для життя і здоров’я людини, так і з умовами проживання населення. Минулого року українці потерпали від атак на об’єкти критичної інфраструктури, призвичаювалися до графіків вимкнення й увімкнення світла, подачі тепла і води, а цього року все стало ще більш непередбачуваним, адже однієї ворожої ракети достатньо, аби населений пункт занурився у темряву і холод.

Комітет медичної допомоги в Закарпатті спільно з іноземними партнерами, враховуючи минулорічний досвід, робить усе можливе, аби оперативно реагувати на запити, пов’язані з подоланням наслідків обстрілів для фахівців екстрених служб, соціальних та медичних закладів, цивільного населення з прифронтових територій. Переважно у таких запитах ідеться про альтернативні джерела живлення, обігрівачі, автономні освітлювальні прилади тощо.

Так, у грудні 2023 р. – січні 2024 р. Комітет передав на потреби військових, цивільних, медиків та відповідно до інших релевантних запитів майже 800 конвекторів та обігрівачів, понад 2000 прожекторів та ліхтарів. Переважна більшість гумвантажів їхали на Харківщину, Донеччину, Миколаївщину, Чернігівщину, Одещину, Дніпропетровщину, Вінничину, Кіровоградщину, а також у шелтери в громадах Закарпаття.

Безумовно, викликом для волонтерів і благодійників став масований російський обстріл українських населених пунктів 29 грудня минулого року. Тоді під вогонь ворожих ракет і дронів потрапили Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Запоріжжя, Конотоп, Сміла, Львів…, загинули 55 осіб, зазнали поранень понад 170. На допомогу медикам у такій скрутній ситуації волонтерами нашого гуманітарного складу було сформовано майже 18-тонний гуманітарний вантаж з госпітальними наборами, апаратами ШВЛ, кисневими балонами, розчинами, перев’язкою, медичними меблями, витратними матеріалами тощо. Щоб допомогти постраждалому цивільному населенню, підтримати зруйновану інфраструктуру, забезпечити знеструмлені заклади охорони здоров’я і освіти, Комітет спрямував у вказані регіони 540 обігрівачів, майже 1000 освітлювальних приладів, десяток потужних генераторів, близько 4 т продовольства, пів тонни одягу та теплих ковдр, понад 40 т засобів гігієни, майже 300 упаковок грілок, а ще 600 кг пожежного спорядження. Окрім того, реагуючи на відповідні запити, було передано 2 автомобілі, підготовлено до відправлення повністю обладнаний польовий шпиталь.

 

 

Оперативній доставці гумдопомоги у постраждалі населені пункти сприяють партнери з Нової Пошти, де Комітет медичної допомоги в Закарпатті вже понад рік має власний бонусний рахунок.

Завдяки злагодженим і професійним діям наших Захисників більшість областей забули про блекаути і життя «за графіком», але ми не позбавилися щоденних загроз від бомб, ракет, дронів, кібератак, повітряних тривог та їх наслідків. Ворог не залишає у спокої Україну – від фронту до тилу. Відтак залишаємося зібраними, аби бути вчасними у своїх допомозі і підтримці.

Працюємо далі, зважаючи на зимові виклики війни!


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.