НАШ 2023-Й. БУДУЄМО, ВІДНОВЛЮЄМО, ЗІГРІВАЄМО, ГОДУЄМО

НАШ 2023-Й. БУДУЄМО, ВІДНОВЛЮЄМО, ЗІГРІВАЄМО, ГОДУЄМО

26/12/2023

Минає 2023 рік, і ми намагаємося структурувати для вас і для власного архіву наші цьогорічні активності. Що з того вийшло, читайте далі.

Рік почався з 98-го гуманітарного вантажу з Франції, який зібрали наші партнери з Асоціації «SAFE». Загалом протягом 2023 року ми отримали 65 таких вантажівок, а там ліки, медичне устаткування та меблі, генератори, автівки… А ще з Франції до нас приїхав польовий шпиталь, який швидко опинився на фронті й досі там рятує і лікує наших Захисників, і екскаватор, який допомагає відбудовувати деокуповану Чернігівщину. На нашу думку, польовий шпиталь та екскаватор – це найбільш незвичні об’єкти серед отриманої і переданої допомоги.

Також у 2023-му продовжили своє функціонування наші прихистки – в Ужгороді, Тячеві, Нижньому Селищі на Хустщині. Там, станом на кінець року, мешкають близько 100 осіб з числа ВПО. У тячівському шелтері цьогоріч змінили каналізаційну систему, а в рамках річного проєкту (про нього розкажемо далі) капітально відремонтували дах. Згідно з даними внутрішнього моніторингу, мешканці підтвердили якісні зміни в умовах проживання та підвищення комфорту їхнього побуту. Як і раніше, ми підтримуємо своїх мешканців продуктами харчування, іншими видами гуманітарної допомоги, надаємо психосоціальну підтримку.

Невіддільною частиною діяльності Комітету медичної допомоги в Закарпатті залишаються Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» та Вільшанський дитячий будинок-інтернат. У Вільшанах завершено будівництво і готовий до запуску інклюзивний кафе-магазин «Косиця» (про нього більше читайте ТУТ і ТУТ і дивіться на фото). Заклад став ще однією майстернею для навчання, трудової адаптації, набуття нових компетенцій та соціалізації підопічних інтернату. У «Парасольці» розвиваємо напрям раннього втручання, який є надзвичайно затребуваним у регіоні. У травні в майстернях обох закладів працювали фахівчині зі Швейцарії, які провели низку майстер-класів для вихованців та персоналу.

Нам приємно говорити про наші успіхи у міжнародній співпраці на рівні ключових дипломатичних інституцій країн ЄС. Початок 2023 року ознаменувався успішною реалізацією проєкту за підтримки Міністерства закордонних справ Франції, який суттєво допоміг медикам і рятувальникам Запоріжжя. У жовтні відбувся візит директорки та координаторки проєктів Комітету медичної допомоги в Закарпатті Наталії Кабацій та Надії Данч до Парижу, де вони зустрічалися зі співробітниками кризового відділу МЗС Франції, з колегами із партнерської Асоціації «SAFE», представниками організацій «Fondation de France», «Electriciens sans frontières», «Ambulanciers Sans Frontières». У червні ж ми розпочали великий проєкт «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який реалізується за підтримки організації «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

За перше півріччя реалізації проєкту Комітет передав медичне обладнання, медикаменти та розхідні матеріали медзакладам Рахова та Ужгорода на Закарпатті, Чернігівщини, Житомирщини, Івано-Франківщини, Херсонщини, Донеччини. Зокрема, КМДЗ обладнав сучасним устаткуванням кабінет жіночого здоров’я у жіночій консультації № 1 м. Ужгород. Понад 2500 продуктових наборів для родин з числа вразливих груп населення волонтери з партнерських організацій роздали на Херсонщині, Харківщині, Кіровоградщині, Запоріжжі, Чернігівщині, Закарпатті. У тячівському шелтері було капітально відремонтовано дах, на якому встановлено станцію сонячних батарей. Сонячну електростанцію встановили й у шелтері в Нижньому Селищі. Завершено підготовчий етап ремонту додаткових приміщень, які передано у підпорядкування Вільшанському дитячому будинку-інтернату і будуть використані для покращення умов проживання і отримання послуг підопічними закладу, серед яких і діти - підопічні евакуйованих закладів інтернатного типу з прифронтових територій.

Ще один напрям проєкту – психосоціальна підтримка та організація культурно-пізнавального дозвілля для дітей, жінок із дітьми з числа ВПО, волонтерів, родин військових на Закарпатті. За відповідні активності відповідає ГО «Щасливі діти» (м. Ужгород), з якою Комітет медичної допомоги в Закарпатті уклав партнерську угоду. За пів року реалізації проєкту до роботи тематичних таборів, культурно-просвітницьких та реабілітаційно-відновлювальних програм, консультацій фахівців було залучено понад 1200 осіб.

Комітет ефективно співпрацював з найбільшою логістичною компанією країни "Нова Пошта". У рамках реалізації програми «Гуманітарна пошта України» наша організація отримувала постійні поповнення бонусного рахунку, коштом якого здійснено протягом року понад 500 відправлень гумвантажів – від невеличких пакунків до повнорозмірних палет. Загалом же волонтери гуманітарного батальйону зібрали і відправили по Україні майже 750 посилок з допомогою для медичних і соціальних закладів, військових, рятувальників, цивільних…

Допомога нашим Захисникам. Медикаменти, перев’язка, медичне устаткування для стабілізаційних пунктів, генератори, обігрівачі, продукти харчування, засоби гігієни, антисептичні засоби та засоби для знезараження й очищення води їхали до військових по кілька разів на тиждень. Якщо говорити про цифри, то це понад 2500 обігрівачів для стабпукнтів та мешканців прифронтових територій і грілок для військових, близько 2,5 тонн продуктів харчування, більше 1250 одиниць спорядження для виживання, майже 40 одиниць медичного обладнання, два десятки генераторів… Немає такого напрямку, куди б не приїжджала допомога нашим Захисникам від Комітету. А з серпня військовим медикам на запорізько-донецькому напрямку допомагає наш польовий шпиталь. І про чотириколісні справи. У 2023 році Комітет передав на потреби військових 13 авто, з яких 5 швидких, решта – для евакуації поранених.

А про напрямки і обсяги допомоги протягом півтора року повномасштабної війни читайте ТУТ.

Окремо про виклики війни, одним з яких став теракт на Каховській ГЕС у червні 2023 року. У перші дні після трагедії Комітет включився у процес допомоги постраждалим. На Херсонщину тоді поїхали теплові гармати для осушення будівель, різні обігрівачі, подовжувачі, електричні кабелі. Розуміючи, чого першочергово потребують люди в зоні підтоплення, в регіон ми відправляли мотопомпи, резервуари та цистерни об’ємом 2 і 2,5 кубометри, близько 200 каністр, знезаражуючі таблетки на 3 мільйони літрів води, медикаменти, антисептичні та дезінфікуючі засоби, продукти харчування, одяг, ковдри… Частину допомоги також спрямовано на Миколаївщину, зокрема до Снігурівської громади, яка теж постраждала від великої води.

Комітет МЕДИЧНОЇ допомоги В ЗАКАРПАТТІ, у першу чергу, тяжіє до медичного напрямку, хоч і давно не обмежений Закарпатською областю, допомагаючи медикам по всій Україні. Порахували, який обсяг допомоги відправили протягом року до медичних закладів, і отримали 187 тонн медикаментів, медичних засобів та інструментів, 44 тонни перев’язки, 1425 одиниць допоміжних засобів, а це милиці, візки тощо. Передано майже 250 одиниць медичного обладнання – хірургічні лампи, дефібрилятори, апарати ШВЛ, УЗД, для гемодіалізу, рентгени… та ін., а ще понад 2200 одиниць лікарняних меблів. Уся ця допомога підтримала медиків та зокрема військових медиків. 

Відгукнувшись на значну кількість запитів, нашим Захисникам і в місця проживання внутрішньо переміщених осіб відправили по 180 тонн продуктів харчування та речей домашнього вжитку, а ще 158 тонн санітарно-гігієнічних засобів. У 2023-му Комітет також передав на потреби різних категорій отримувачів 383 тонни побутової техніки та інших технічних засобів.

Підтримка енергонезалежності та попередження дефіциту електроенергії через ворожі дії ворога продовжилася і у 2023 році. З цією метою на потреби соціальних та медичних закладів, постраждалого цивільного населення, наших Захисників було передано 263 генератори, а також 5132 обігрівачі та 4717 автономних освітлювальних приладів. Ця допомога поїхала практично в усі регіони України, та найбільше – на Донеччину, Харківщину, Херсонщину, Запоріжжя, Чернігівщину… До всього відправили понад 20 тонн будматеріалів команді Благодійного фонду «Єдність Чернігова», яка безоплатно займається відбудовою зруйнованих домівок чернігівців, соціально значущих об’єктів передусім у найбільш зруйнованому районі обласного центру Бобровиця.

Освітня та інформаційно-пізнавальна компонента роботи. Як співкоординатор Технічної робочої групи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки у Закарпатській області Комітет організував на Хустщині семінар для соцпрацівників, співробітників шелтерів, волонтерів, психологів, які в умовах війни працюють з внутрішньо переміщеними особами. Партнерами заходу виступили Європейський кооператив «Pro Longo maï» та Європейський громадський форум, а супровід теоретичних та практичних модулів семінару здійснювали, у тому числі, досвідчені психологи зі Швейцарії та Франції.

У рамках реалізації Меморандуму про співпрацю в Ужгородському національному університеті відбулося теоретичне навчання для викладачів факультетів здоров'я та фізичного виховання, післядипломної освіти та медичного факультету з психології надзвичайних ситуацій та когнітивно-поведінкової терапії. Також було укладено Меморандум про освітню співпрацю між УжНУ, AEPSP (Європейська асоціація психологів пожежних бригад) та Савойським Університетом Монблан.

У вересні майже пів тисячі фахівців долучилися до лекторію з питань реабілітації, фізіо- та ерготерапії. Це була предметна розмова, тематика якої формувалася відповідно до моніторингу запитів. У листопаді Комітет організував інтерактивний семінар-практикум «Екстрена педагогіка: європейський досвід», ініційований німецьким педагогом, антропософом, директором і засновником Асоціації «Надзвичайна педагогіка без кордонів» Берндом Руфом.

Протягом року фахівчині Комітету долучалися до важливих експертних обговорень. Вони стосувалися створення стійкої системи послуг підтриманого проживання для осіб з інвалідністю на рівні територіальних громад Закарпатської області, питань волонтерства, меценатства та досвіду реалізації гуманітарних ініціатив під час війни тощо.

У березні-квітні у Швейцарії відбулися три важливі для Комітету події – збори партнерських асоціацій нашої благодійної організації. Так, членкині Комітету взяли участь у загальних зборах Асоціації «Парасолька» (Швейцарія), Асоціації NeSTU (Мережа «Швейцарія – Закарпаття/Україна») та в координаційному засіданні Європейського громадського форуму. Важливими для Комітету були громадські акції на підтримку наших громадян, які перебувають у полоні російської окупаційної влади. Серед них наш друг – правозахисник, журналіст і військовослужбовець Максим Буткевич, якого незаконно утримують у в’язниці. А ще у серпні відбулася велика партнерська зустріч Фонду Франції (Fondation de France), на яку до Ужгорода приїхали понад 40 представників 18 громадських інституцій з різних куточків України. Зокрема, Закарпатську область на заході представляв Комітет медичної допомоги в Закарпатті, який разом із Європейським кооперативом «Pro Longo maï» став співорганізатором важливого комунікаційного майданчика. У вересні ж традиційно провели збори Комітету медичної допомоги в Закарпатті з партнерами з Асоціації «Парасолька» (Швейцарія).

Наостанок нагадаємо, що у 2023-му ми змінили юридичну назву і відтоді звемося Благодійна організація «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». Та зміна найменування не вплинула ані на принципи нашої роботи, ані на її обсяги, які зростають відповідно до поточної ситуації в країні. Так, ми продовжуємо жити в умовах війни, яка визначає наші пріоритети. Ми не дозволяємо собі втомлюватися, опускати руки, вірити в те, що хтось буде працювати за нас. Дякуємо усім, хто з такими ж переконаннями продовжує бути з нами пліч-о-пліч.


 


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.