Актуалізуємо питання психосоціальної підтримки для фахівців, які працюють з ВПО

Актуалізуємо питання психосоціальної підтримки для фахівців, які працюють з ВПО

10/05/2023

Днями на Хустщині відбувся семінар для соцпрацівників, співробітників шелтерів, волонтерів, психологів, які в умовах війни працюють з внутрішньо переміщеними особами. Це частина системної роботи, яку веде Комітет медичної допомоги в Закарпатті як співкоординатор Технічної робочої групи з психологічного здоров’я та психосоціальної підтримки в області.

Захід разом із БО «КМДЗ» організували Європейський кооператив «Лонго Май» та Європейський громадський форум. Супровід теоретичних та практичних модулів семінару здійснювали, у тому числі, досвідчені психологи зі Швейцарії та Франції – Марула Хаусвірс та Фредеріка Дрогуль. Зокрема, фахівці ділилися своїм досвідом роботи з травматичною подією та втратою.

Разом із цільовою аудиторією з Закарпаття до семінару долучилися члени БО «Світ для українців» (м. Запоріжжя), «People in Need SK» (м. Ужгород) та ГО «Проліска». До частини практик були запрошені мешканці шелтеру з с. Нижнє Селище.

Насичена триденна програма включала теоретичний блок, де присутні формували розуміння специфічних труднощів переміщених осіб та бар’єрів, які виникли у реалізації запитів цією категорією громадян. Натомість прикладна частина занять орієнтувалася на створення конкретних інструментів втручання для підтримки ВПО, а саме технік оптимізації життєстійкості та відновлення, самодопомоги і ресурсного забезпечення. Разом із тренерами присутні змогли визначити для себе пріоритети безпосередньої взаємодії з переміщеними особами, співпраці з галузевими відомствами, комунікації з громадськими інституціями, які під час повномасштабного вторгнення росії опікуються цивільним населенням, що постраждало від ворожої агресії. Не менш важливим питанням, яке озвучили учасники, стосувалося збереження їхнього власного життєвого ресурсу та пошуку джерел його підтримки.

Проведений семінар був корисний у контексті побудови системної роботи усіх зацікавлених фахівців – і тих, які діляться власним позитивним досвідом, і тих, хто такий досвід здобуває. Спільною ж метою є реалізація супервізії з всебічної соціально-психологічної підтримки людей, інтегрованих у процеси соціальної, гуманітарної та психологічно-терапевтичної допомоги вразливим верствам населення.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.