Цьогорічна участь у фестивалі Docudays UA – акт солідарності з Максимом Буткевичем

Цьогорічна участь у фестивалі Docudays UA – акт солідарності з Максимом Буткевичем

29/11/2022

Днями в області стартував 19-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, партнерами проведення якого в Ужгороді традиційно є Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». На жаль, друг нашої організації і багаторічний партнер по проведенню фестивалю Максим Буткевич наразі перебуває у російському полоні, тому цього разу ми об'єднуємося, у тому числі, заради Максима!

«Через війну фестиваль перенесли з березня на кінець року. Змінилася не лише дата, але й тема заходу. Цього року ми говоримо про «Надзвичайний стан», адже він в усьому. Так, наші плани на життя тимчасово поставлені на паузу, але ми все одно говоримо про базові потреби людини, її права, які щодня перебувають під загрозою», – зазначила під час пресконференції в Ужгородському пресклубі директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій.

Docudays UA’22 на Закарпатті передбачає відкриті покази фільмів-учасників фестивалю для учнів шкіл, студентства та публічний захід на завершення, який пройде 16-17 грудня. Окрім показу документальних стрічок відбудеться конкурс дитячих фоторобіт, присвячений правам дитини. Виставку світлин презентують 14 грудня у холі ужгородського ЦНАПу, а далі експозиція мандруватиме областю.

«Шлях до цьогорічного фестивалю був досить довгим – відбулося багато консультацій та переговорів між партнерами, частина з яких через війну опинилися за кордоном. Але в результаті відгукнулися практично всі учасники, які підтримали проведення фестивалю, щоб показати і світу, і країні-агресору, що навіть в умовах надзвичайного стану і війни ми продовжуємо жити, об’єднуватися, боротися за права людини і свободу. Docudays UA пройде у 22-х областях України, а також у тих країнах, де зараз проживають учасники з регіонів активних бойових дій. Покази на Закарпатті почнуться з освітніх закладів, а далі на глядачів очікують відкриті покази», – розповіла співкоординаторка фестивалю в Ужгороді, юристка Марія Менджул.

Однією з цілей Docudays UA у 2022 році є документування війни і російських військових злочинів на території України. У програмі фестивалю чотири фільми, зняті під час війни і про війну – її вплив на людей, ризики і виклики, з якими стикається суспільство. Ці стрічки увійшли до програми фінального показу в Ужгороді:

16 грудня глядачі побачать повнометражний фільм «Будинок зі скалок» (режисер Сімон Леренґ Вільмонт, Данія, Україна, Швеція, Фінляндія) про безпечний притулок для дітей, тимчасово розлучених з батьками;

17 грудня гостям презентують чотири короткометражки: «Літургія протитанкових перешкод» (режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук, Україна), «Мир та спокій» (режисер Миро Клочко, Україна), «Я не хотіла робити фільм про війну» (режисерка Надія Парфан, Україна) та «Фортеця Маріуполь. Орест» (режисерка Юлія Гонтарук, Україна).

Усі фільми зняті у 2022 році, тому історії надзвичайно живі і актуальні.

«Цього року наша участь особливо важлива у зв'язку з винятковими обставинами – через фестиваль Комітет солідаризується з нашим другом і постійним модератором фестивальних заходів Максимом Буткевичем, який наразі перебуває у полоні в РФ. Раніше під час фестивалів ми з ним проводили спільні акції на підтримку полонених Олега Сенцова, Олександра Кольченка... На жаль, цього разу ми змушені говорити про полон Максима. Віримо, що спільними зусиллями держави, громадянського суспільства, мистецтва ми наближаємо той час, коли Максим Буткевич буде вдома, здоровий і сповнений сил продовжить свою громадську і правозахисну діяльність», – додала Наталія Кабацій.


З огляду на поточну ситуацію, місце і час проведення відкритого показу фільмів 16 і 17 грудня буде повідомлено додатково.

Цьогорічна участь у фестивалі Docudays UA – акт солідарності з Максимом Буткевичем Цьогорічна участь у фестивалі Docudays UA – акт солідарності з Максимом Буткевичем

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.