Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України

Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України

01/09/2017

Між Швейцарією та Закарпаттям вже понад 16 років триває тісна співпраця у багатьох сферах. Вперше відвідавши наш регіон багато років тому, швейцарські активісти були вражені тим, наскільки подібні Швейцарія і Закарпаття природою та етнічним різноманіттям. У 2001 році для розбудови співпраці у різних сферах у Швейцарії була створена "NeSTU" – "Мережа Швейцарія – Закарпаття/Україна", яка об'єднує на даний час понад 200 членів і велику кількість організацій у Швейцарії та Україні.

Завданням "NeSTU" від початку було стати стимулятором різноманітних проектів та ініціатив у соціальній, культурній, екологічній, науковій та економічній сферах. Так, партнерами мережі є Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (Берн), Швейцарський федеральний науково-дослідний інститут лісу, снігу та ландшафту (Бірмсендорф), Карітас Швейцарія (Люцерн), CAMZ "Комітет медичної допомоги в Закарпатті" (Ужгород), ГО "Молоток" (Нижнє Селище), "Карпатський фонд" (Ужгород), Карпатський біосферний заповідник (Рахів), камерний хор "Кантус" (Ужгород) та інші. Загальною метою об'єднання цих та інших організацій є обмін між Швейцарією та Закарпаттям для розвитку обох регіонів у різних сферах.

Одним із найуспішніших прикладів цієї співпраці стало створення нової швейцарської асоціації "Парасолька", яка на даний момент займається питанням захисту прав людей з інвалідністю на Закарпатті, працює над кардинальним перетворенням умов догляду за дітьми з інвалідністю у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті, а також створила у Тячеві унікальний реабілітаційно-абілітаційний центр "Парасолька" для осіб з інвалідністю, випускників Вільшанського дитбудинку дорослого віку. Швейцарці вже багато років допомагають цим закладам матеріально, а тамтешні фахівці (медики, соціальні педагоги, дефектологи тощо) зробили усе, аби перетворити заклади фактично на взірець того, якими повинні бути інтернати. У "Парасольці", зокрема, молоді люди вчаться самостійності, мають можливість проживати в окремих комфортних кімнатах, працюють на власному домашньому господарстві та у ткацькій, столярній і повстяній майстернях.

Разом із одним із найпрестижніших хорів Європи, ужгородським "Кантусом", "NeSTU" співпрацює у культурній сфері. У рамках цього "Кантус" мав кілька великих турне Швейцарією, а також створив унікальний проект співочих майстерень, у яких досвідчені співаки з обох країн спільно навчаються і виступають. Також у рамках культурної співпраці були відзняті кілька документальних фільмів, зокрема фільм "Лопухово" (режисер – Jara Malevez, спільне виробництво з "Tribu-Films", Брюссель), прем'єра якого проходила у Брюсселі 2005 року, успішно демонстрували на багатьох кінофестивалях та кількох міжнародних телеканалах.

Минулої ж неділі, 27 серпня, у невеличкому швейцарському містечку Шьоц (кантон Люцерн) мережа "NeSTU" організувала зустріч членів об'єднання та всіх бажаючих з нагоди Дня Незалежності України. Святкування проходило на території відомого в окрузі музею Ронмюле (Ronmuhle) – старовинного млина, у будівлі якого зібрана велика колекція старожитностей. Гості на свято з'їжджалися з усієї Швейцарії, причому приїздили цілими родинами, з дітьми та онуками. Загалом поспілкуватися та провести день в українському стилі прийшло близько 80 осіб. Були серед них і українці, котрі багато років тому виїхали на постійне проживання до Швейцарії.

Відкрили свято відомі запальні "Гудаки" – фолк-гурт з Нижнього Селища. "Гудаки" вже багато років співпрацюють з "NeSTU", тому для активу мережі їхня музика давно стала знайомою і любимою. І тепер запал "Гудаків" не залишив байдужим нікого з присутніх, і швейцарці, і українці не могли стриматись від того, аби не підтанцьовувати під гуцульські, угорські, єврейські та інші народні співанки.

Далі перед гостями свята розповідала про проект "Втрачений Ужгород" журналіст "Про Заходу" Тетяна Літераті. Багато хто з присутніх уже бував в Ужгороді, з екскурсій знав про його історію, тому під час спілкування багато говорили про те, чому в Ужгороді проживає так мало корінних мешканців, чому втрачена пам'ять городян про довоєнне місто, та як нині Ужгород втрачає та бореться за історичне обличчя своїх архітектурних родзинок.

Після серйозних розмов гостей свята запросили на частування. Багаторічні партнери "NeSTU" з Ужгорода – члени БФ "Комітет медичної допомоги в Закарпатті" Наталія Кабацій та Леся Левко приготували справжній український борщ, далі же швейцарців пригощали шашликом (це хоч і не українська страва, однак у активістів "NeSTU", котрі відвідували Закарпаття, саме вона з подачі самих же українців асоціюється зі святковим застіллям).

Святкова вечеря на столах, прикрашених соняхами, вийшла дуже колоритною ще й завдяки повторному виступові "Гудаків". Борщ, шашлики, горілочка і закарпатські співанки – такого смачного і веселого українського свята старий музей Ронмюле ще точно не бачив! Гості ще довго не розходилися, мало не зі сльозами на очах дякували організаторам і швейцарські українці, котрі, за їхніми же словами, ніби знову побували вдома.

Захід, присвячений Дню Незалежності України, мав, звісно, не лише розважальну мету. Таким чином мережа "NeSTU" знову нагадала своїм членам про мету, задля якої була створена, про Закарпаття, яке вже встигли полюбити, як другу домівку, чимало швейцарців, про важливість спільних соціальних проектів. Наступного року чимало присутніх на святі активістів "NeSTU" планують приїхати на Закарпаття, тож під час візиту також обговорили подальші плани роботи мережі та передали подарунки для вихованців Вільшанського дитбудинку і "Парасольки".

Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України Мережа «NeSTU» відзначила у Швейцарії День Незалежності України

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.