Виправдати насильство не можна! – правниця БО «КМДЗ» бере участь у заходах Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства"

Виправдати насильство не можна! – правниця БО «КМДЗ» бере участь у заходах Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства"

02/12/2020

Правниця і адвокатка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Євгенія Мелеш бере участь у заходах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», організованих командою Кризового центру спільно з Департаментом соціального захисту Закарпатської ОДА. Зокрема, у рамках фахових інтерв’ю серії «Виправдати насильство...МОЖНА?» експертка дала вичерпні відповіді на питання аудиторії щодо відповідальності за фізичне, психологічне, економічне, сексуальне насильство. Комунікувала з правницею соціальна педагогиня команди Кризового центру Вікторія Симулик.

«У своїй професійній діяльності, коли консультую людей, я зустрічаюся з фактами домашнього насильства. На жаль, такі випадки у нас й досі вважаються приватною справою, у які не прийнято втручатися. Насправді ж, багато людей потребують і юридичної консультації, й інформації про досвід, як такі питання можна вирішити. Більше того, є випадки, які вимагають негайної реакції, адже йдеться про життя і здоров’я людини. Вітчизняна практика напрацювала законодавство у цій сфері, насамперед це Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Правоохоронні органи мають повноваження та можливості попереджати і перешкоджати домашньому насильству, і у разі необхідності на цьому треба наполягати, однак варто бути уважним до перебігу своєї справи, контролювати дії відповідних служб і відомств», – наголосила Євгенія Мелеш. Вона додала, що разом із українським законодавством важливо залучати можливості Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яку Україна у 2011 році підписала, але й досі не ратифікувала.

«Камінь спотикання у цьому питанні полягає у не зовсім правильному розумінні дефініцій документу, вкоріненні суспільних стереотипів щодо жінки і її ролі у сім’ї, спротиві різних груп інтересів, наприклад, церковників чи окремих політичних сил. Стамбульська конвенція – комплексний документ, який описує процеси моніторингу фактів насильства, допомагає зважено формулювати законодавство, запроваджує механізми як протидії таким злочинам, так і підтримки постраждалих від насильства. Це є нагальною потребою для України», – пояснює експертка.

Також Євгенія Мелеш розповіла про місію Комітету медичної допомоги в Закарпатті, реалізовані ініціативи, які у підсумку не лише покращили юридичну грамотність громадян, але й дали старт для відповідальної самоорганізації населення задля вирішення спільних питань та проблем.

«Виходячи з наших можливостей і ресурсів, ми допомагаємо і консультуємо людей, які опинилися у скруті. Наприклад, наша робота стає у нагоді тим, хто не знає своїх прав, не володіє актуальною інформацією, як отримати певні соціальні послуги, спеціалізовану допомогу. Фокус нашої діяльності передусім на особах з інвалідністю, їхніх батьках і тих, хто опікується цією категорією громадян, ВПО, мігранти та інші. Важливо опинитися там і тоді, де і коли твоя допомога буде вчасною і вкрай необхідною», – наголошує Євгенія Мелеш.

Ознайомитися із повним змістом інтерв’ю можна ТУТ.

Виправдати насильство не можна! – правниця БО «КМДЗ» бере участь у заходах Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства"

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.