КМДЗ долучився до проведення 17-го Мандрівного міжнародного кінофестивалю Docudays UA

КМДЗ долучився до проведення 17-го Мандрівного міжнародного кінофестивалю Docudays UA

22/11/2020

Уперше у вересні в гібридному форматі стартував 17-й Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, партнерами якого на Закарпатті вкотре буде БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті». Попри пандемію COVID-19 найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать у понад 200 містах і містечках України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня і завітає до 21-ї області України.

Через тему «Тін Спіріт» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань, чи можуть діти розглядатись не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав, як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку.

Короткометражні фільми в добірці «DOCU/КОРОТКО» – експериментальні спостереження та дослідження української дійсності. У фільмі «Колообіг» Олексія Радинського, який отримав спеціальну відзнаку Docudays UA-2020, вагон потяга електрички трансформується у рейки для операторського візка, аби зафіксувати зміни київського ландшафту. «Понеділок п’ятниці» Іванни Прокопчук зображує буденність, тісноту та гендерованість комунікації сучасної української родини. Феномен «болота» та однієї з найбільших болотних систем України – Замглая – досліджує фільм «Зонґ» Еліаса Парвулеско, Тети Цибульник та Світлани Потоцької.

У програмі «DOCU/KIDS» три історії, де замість казкових супергероїв ми зустрічаємо звичайних дітей з різних куточків світу. «Хвилі світла» – історія 12-річної Фріди, яка майже не бачить. Однак уві сні картинка стає настільки чіткою, що вона «бачить» речі, непомітні для інших. Фільм «Карла і Нордал» документує життя шестирічної Карли та її старшого брат на ім’я Нордал, який має затримку у розвитку. «Ловець пташок» − нова стрічка Сімона Леренґа Вільмонта, режисера фільму «Віддалений гавкіт собак», який торік став улюбленцем студентського журі та був номінований на «Оскар».

Правозахисну складову представляє Всеукраїнська Кампанія проти кібербулінгу, мета якої – зменшити прояви кібербулінгу через інформування суспільства та адвокатування змін до державної політики у сфері прав людини.

Окрім онлайн- та офлайн-подій і кінопоказів у регіонах, у межах Мандрівного фестивалю працюватиме онлайн-кінотеатр DOCUSPACE. Із серпня до грудня включно на docuspace.org можна буде переглянути 5 фестивальних хітів, кожен з яких перебуватиме у вільному доступі протягом одного місяця: «Чисте мистецтво», «Підборіддя», «Медова земля», «Межа» та «Віч-на-віч». Проблеми, які осмислюють фільми, стануть темами серії дискусій як у регіонах, так і на Youtube-каналі Docudays UA, DOCUSPACE, сторінці Docudays UA у Facebook.

Партнерами фестивалю в областях України є 44 молодіжні й правозахисні організації та 305 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному вебсайті Мандрівного фестивалю Docudays UA.

Традиційно фестиваль сповідує принцип доступності для аудиорії, тому усі фільми мають адаптовані субтитри українською мовою (окрім програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/ДІТИ). Це субтитри зі спеціальними позначками, символами та додатковим текстом, які відображають звукову частину фільму і дозволяють людям з порушеннями слуху більше зануритись у атмосферу стрічки та стежити за її змістом.

Місія Мандрівного фестивалю також залишається незмінною – створити можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу про права людини. Захід формує активну громадянську позицію та повагу до людської гідності, підтримує розвиток української кіноіндустрії.

Важливо! Фестиваль – не політичний і не комерційний.

З ПРОГРАМОЮ ПОКАЗІВ НА ЗАКАРПАТТІ МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЯ ТУТ!

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut. На Закарпатті партнерами фестивалю є ГО «Карпатська Агенція Прав Людини «Вестед» та БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», а також співорганізатори: Управління освіти Ужгородської міської ради, ГО «Освітній центр «Інсайдер», юридичний факультет УжНУ, Юридична клініка УжНУ, Учнівське самоврядування м. Ужгорода, Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка.

Фото: А. Семенюк (Ужгородський пресклуб)


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.