Деінституціалізація. Кадри. Комунікація – секційні обговорення міжнародної науково-практичної конференції

Деінституціалізація. Кадри. Комунікація – секційні обговорення міжнародної науково-практичної конференції

24/09/2020

У четвер, 24 вересня, відбулися дискусії у рамках секцій міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання розвитку системи надання освітніх, соціальних, медичних, абілітаційних/реабілітаційних послуг особам з інвалідністю».

Важливою темою для обговорень стало кадрове забезпечення і кваліфікаційні навички спеціалістів, які надають послуги особам з інвалідністю. Тут своїм досвідом із колегами поділився консультант з питань управління організацією, ведення проектної діяльності Мартін Гаслер (Швейцарія). У рамках першої секції також піднімалися питання дефіциту фахівців, залучених до надання комплексних соціально-терапевтичних послуг, та проблем забезпечення повсякденного супроводу осіб з фізичними та/або метальними вадами.

Ключовим процесом, навколо якого точилися дискусії та обговорення, стала        деінституціалізація. Їй присвятили свої доповіді учасники другої секції конференції, які, зокрема, торкнулися питань структури та функцій системи надання ефективних освітніх, медичних, соціальних та реабілітаційних послуг для осіб з інвалідністю на регіональному рівня.

Стратегічні радники в Палм’єр (провайдер догляду за особами з інвалідністю та психічними проблемами в Роттердамі) Одрі ван Вульпен та Пітер Вердорн розповіли про зміни в нідерландській системі догляду, яка еволюціонувала від інституцій до догляду в громадах. Своїми аргументами з точки зору вітчизняного досвіду поділилися Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, директор Вільшанського дитячого будинку-інтернату Богдан Кикина та інші фахівці.

Про формування кадрового потенціалу надавачів послуг та керівників відповідних структурних підрозділів йшлося під час обговорень на третій секції конференції. Так, психіатр в Парнассія Груп (Інститут Психічного здоров’я) професор Ерік Хюнхакмп (Нідерланди) визначив відправною точкою у формуванні людських ресурсів потреби пацієнтів. Про специфіку системи освіти у сфері надання соціальних послуг у Швейцарії розповів професор Андреас Шаудер. Активно долучилися до обговорення декан факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Іван Миронюк, державна експертка директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Марина Мруга, керівниця експертної групи з питань інклюзивної освіти директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України Лариса Самсонова, директор Інституту бл. М. Д. Трчка, (Університет здоров'я та соціальної роботи святої Єлизавети) професор Петер Ванцак (Словаччина) та інші.

Роль комунікації у формуванні толерантного та інклюзивного суспільства стала ключовим питанням в обговоренні четвертої секції конференції. Тут учасники аналізували питання поінформованості суспільства про важливість зростання дитини в сім’ї або в умовах, наближених до сімейних, і стану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Було акцентовано увагу на важливості проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній, активізації виховних та просвітницьких заходів, підготовки педагогів до роботи з дітьми з інвалідністю, особливими освітніми потребами. Разом із зауваженнями і пропозиціями щодо їхнього усунення учасниці дискусії поділилися своїм позитивним досвідом самореалізації, отримання освітніх послуг, повноцінної соціалізації. Мотиваційних аспектів та ролі уважного ставлення до клієнтів торкнулася у ввідній доповіді Петра Мунен – менеджерка у департаменті приймального відділення (Парнассія Груп – Інститут Психічного здоров’я (Нідерланди).

Важливо наголосити, що спілкування з різних галузевих питань триватиме і після конференції. Тематику такої взаємодії визначить зміст комунікаційної форми, яку зацікавленим учасникам буде запропоновано заповнити згодом.

Завершив другий день заходу майстер-клас у режимі онлайн «Як поводитись при проявах агресії та поведінкових розладах?» від Лукаса Вундерліха – медіатора, соціального педагога, фахівця за спеціалізацією «Кризове втручання та конфлікти».

У п’ятницю під час підведення підсумків конференції її учасники торкнуться теми реформування системи надання якісних послуг дітям та особам з інвалідністю. Головні положення, висловлені фахівцями у дискусіях, стануть основою резолюції і дорожньої карти року деінституалізації.

Ознайомитися із відео-архівом доповідей та тематичних дискусій можна буде згодом на YouTube-каналі БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та сторінці Комітету у мережі Facebook.

Деінституціалізація. Кадри. Комунікація – секційні обговорення міжнародної науково-практичної конференції Деінституціалізація. Кадри. Комунікація – секційні обговорення міжнародної науково-практичної конференції Деінституціалізація. Кадри. Комунікація – секційні обговорення міжнародної науково-практичної конференції

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.