Базові пріоритети в організації послуг для осіб з інвалідністю озвучили під час пленарної частини міжнародної конференції

Базові пріоритети в організації послуг для осіб з інвалідністю озвучили під час пленарної частини міжнародної конференції

23/09/2020

У середу, 23 вересня, в Ужгороді з пленарного засідання почалася триденна робота міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання розвитку системи надання освітніх, соціальних, медичних, абілітаційних/реабілітаційних послуг особам з інвалідністю».

Відкрили фахове обговорення ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка, заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, начальник відділу реабілітаційних послуг та зайнятості осіб з інвалідністю Департаменту соціального захисту осіб з інвалідністю Мінсоцполітики України Роман Пилипенко, директорка Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій.

«Питання, які лягли в основу напрямків роботи конференції, були важливі в усі часи. Зараз же ця актуальність підсилена активною фазою реформування системи охорони здоров’я, системи реабілітації, догляду та допомоги дітям з інвалідністю. Упевнений, що конференція стане чудовим майданчиком для обміну думками, досвідом, особливо враховуючи фаховий рівень учасників та географію зацікавлених осіб», – зазначив Володимир Смоланка.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба подякував організаторам заходу за те, що навіть в умовах пандемії і супутніх викликів продовжується рух вперед заради реалізації прав кожної особи з інвалідністю, особливими освітніми потребами, особливо дітей.

«Це додає мені оптимізму у тій роботі, яку ми проводимо кожного дня. Хотілося б торкнутися питання реформи деінституалізації. Йдеться про відмову від старої радянської системи утримання дитини у закладі інституційного догляду і перехід до системи підтримки сім’ї і дитини в сім’ї, надаючи їй необхідні освітні, медичні і соціальні послуги. Мені дуже важливо, що протягом конференції ваша фахова аудиторія обговорюватиме розвиток перерахованих послуг. Приємно, що протягом року в Закарпатській області у два рази зросла кількість дітей, охоплених інклюзивною освітою», – наголосив Микола Кулеба.

Заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна констатувала, що у рамках запровадження процесу деінституалізації у регіоні є багато викликів, вирішити які допомагають такі експертні обговорення із подальшим напрацюванням відповідних рекомендацій. За словами посадовиці, наразі в області функціонує 30 закладів інституційного догляду, в яких перебуває 4,5 тисячі дітей. «Така статистика стимулює, аби ми більш плідно працювали і робили все можливе, аби Закарпаття показало гідний приклад реалізації DI-реформи», – додала Ольга Травіна.

«Ми ніколи не говорили про соціальну сферу стільки, як зараз. Ми піднімаємо на поверхню всі проблеми, які торкнулися людей у складних життєвих обставинах. Я хочу, щоб конструктивно співпрацювали між собою державні структури, інститути громадянського суспільства. Це стане запорукою правильних рішень, які можна буде втілювати на центральному і місцевому рівнях», – зазначив Роман Пилипенко.

«Ми вже вп’яте організовуємо таку конференцію. Перші три рази ми проводили захід у центрі «Парасолька», який є прикладом успішної деінституалізації у рамках реформи інтернатних закладів для осіб з інвалідністю. Тобто раніше ми робили наголос на практичній складовій конференції. Згодом формат розширили до рівня науково-практичної дискусії, адже співпраця з Ужгородським національним університетом отримала проводження у вигляді підготовки у виші спеціальних педагогів, ерготерапевтів, фізичних терапевтів… Це не може не тішити», – підкреслила Наталія Кабацій.

Вона також наголосила на подальшій важливості реформи деінституалізації, яка полягає, зокрема, в розвитку соціальних та реабілітаційних послуг в регіоні. «Це рецепт, який не потрібно вигадувати, він вже є дієвим превентивним механізмом в унеможливленні старої системи закриття очей на проблеми», – підсумувала директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

У перший день конференції наукові доповіді представили вітчизняні фахівці та їхні колеги з Нідерландів, Узбекистану, Словаччини та Швейцарії. Йшлося про систему освіти у сфері фізіо-, ерготерапії та спеціальній педагогіці, системний підхід в супроводі сім’ї̈ з дитиною з інвалідністю, створення нових моделей догляду в Україні та за кордоном.

Цього року для участі в науково-практичному івенті подали заявки понад півтори сотні зацікавлених осіб з усіх регіонів України та понад десяти країн світу. Відстежувати трансляцію секційних обговорень можна на YouTube-каналі БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та сторінці Комітету у мережі Facebook. У четвер, 24 вересня, робота секцій почнеться о 9.00 і триватиме до 17.30. Програма заходу за посиланням.

Базові пріоритети в організації послуг для осіб з інвалідністю озвучили під час пленарної частини міжнародної конференції Базові пріоритети в організації послуг для осіб з інвалідністю озвучили під час пленарної частини міжнародної конференції Базові пріоритети в організації послуг для осіб з інвалідністю озвучили під час пленарної частини міжнародної конференції

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.