Унікальний реабілітаційний центр «Парасолька» готується до свого 10-річчя

Унікальний реабілітаційний центр «Парасолька» готується до свого 10-річчя

11/09/2019

Вже за два тижні Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька», що у м. Тячів, відсвяткує свій ювілей – 10 років з дня заснування.

Унікальна установа, аналогів якій поки що немає в Україні, – це місце, де знайшли свою домівку, роботу та умови для повноцінного життя 25 молодих людей з інвалідністю. Заклад впродовж восьми років функціонував як молодіжне відділення Вільшанського дитячого будинку-інтернату, а тепер уже рік є окремою юридичною одиницею – комунальної установою Закарпатської обласної ради. Центр побудували благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» та швейцарська асоціація «Парасолька» у тісній співпраці із органами соціального захисту населення області. 
Проект «Парасолька» має надзвичайно важливе значення – це позитивний приклад для реформування системи інтернатних закладів по всій Україні.
«У центрі проекту «Парасолька» стоїть гідність людини з інвалідністю. Ми переконані, що люди з інвалідністю мають право на гідне життя, на самовизначення, на роботу і відпочинок, як і усі інші громадяни нашої країни. Це найголовніший виклик нашого проекту, який, у свою чергу, є екзаменом на зрілість усього українського суспільства», – зазначають працівниці БО «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті».
25 вересня для багатьох причетних до проекту буде справжнє свято – свято успішної реалізації важливої, але водночас складної ініціативи. Привітати «Парасольку» приїдуть її найкращі друзі – представники президії асоціації «Парасолька» зі Швейцарії, делегація з дружнього Краю Височина Чеської Республіки, а також представники місцевої влади. Та головними на заході все ж будуть вихованці Центру – ті, чиї досягнення є головним доказом і показником успішності й ефективності проекту. Підопічні закладу готують для своїх гостей святковий концерт, а також свою домівку до святкування. 
Наразі Закарпаття – це єдина область в Україні, що має успішний досвід запозичення і реалізації кращих європейських практик для людей з інвалідністю, які залишилися сам-на-сам зі своїми недугами. Протягом десяти років Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» доводить, що утвердження цінності людського життя і його гідного супроводу варте і людських зусиль, і компромісів, і самопожертви.
Унікальний реабілітаційний центр «Парасолька» готується до свого 10-річчя

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.