Насичений візит до Берліну: обмін досвідом, навчання, адвокація

Насичений візит до Берліну: обмін досвідом, навчання, адвокація

18/06/2024

Днями представниці Благодійної організації «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» – учасниці проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який Комітет протягом року реалізував у партнерстві з «terre des hommes Deutschland e.V.» та за фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини – координаторка проєкту Леся Левко, речниця КМДЗ Катерина Ірха та офіс-менеджерка організації Ангеліна Кикина повернулися з робочої поїздки до Берліну. Там візитерки брали участь у заходах з обміну досвідом з іншими учасниками проєкту, неурядовими організаціями Німеччини.

У рамках вказаного проєкту команда Комітету медичної допомоги в Закарпатті здійснювала продовольчу місію в різних регіонах України, охопивши понад 3000 родин із дітьми з числа вразливих груп населення, обладнала два кабінети жіночого здоров’я в комунальних медзакладах Ужгорода, покращила умови проживання ВПО в двох шелтерах на Закарпатті – в с. Нижнє Селище Хустського району та Тячеві, надала допомогу у вигляді медичного обладнання та медикаментів понад 20 лікарням в різних областях, забезпечила ремонт додаткових приміщень Вільшанського дитячого будинку-інтернату, де будуть обладнані приміщення для транзитного підтриманого проживання підопічних та паліативного відділення. Окрім того, значна частина бенефіціарів проєкту – це учасники різноманітних заходів із психосоціальної підтримки населення, передусім дітей та підлітків, якими займалися партнери з ГО «Щасливі діти» (Ужгород).

«Це важливий досвід реалізації комплексного проєкту, який враховує реалії війни і відповідні запити населення, яке, за замовчуванням, є постраждалим від військової агресії рф. На жаль, серед постраждалих і діти, які залишили рідні домівки, втратили можливість нормально навчатися, спілкуватися з друзями, мати безпечне дозвілля… Щоб хоча б частково виправити цю ситуацію, діяти на випередження поточних викликів, Комітет поглиблює свій досвід втілення гуманітарних ініціатив, розширює співпрацю з партнерами, передусім за кордоном, зміцнює власну міжнародну суб’єктність. Прикладом слідування цим принципам є участь і успішна реалізація першого етапу проєкту у партнерстві з «terre des hommes Deutschland e.V.» та за фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини», – зазначила під час зустрічі Леся Левко.

Координаторка проєктів КМДЗ також взяла участь у зустрічах з парламентаркою від Німецької партії зелених, членкинею Комітету з прав людини та гуманітарної допомоги, доповідачкою з питань, пов’язаних з Україною, Беате Вальтер-Розенхаймер та консультанткою у відділі України Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Леа Мозер. Під час парламентської та урядової зустрічей йшлося про підтримку гуманітарних проєктів в Україні, передусім тих, які на місцях реалізує неурядовий сектор – організації, котрі достеменно знають потреби цільових груп та орієнтуються у поточній ситуації. Представниці парламенту та уряду наголосили, що підтримка України та українців, які постраждали від війни і знаходяться всередині країни або за її межами, залишається пріоритетною для Німеччини. У свою чергу, Леся Левко акцентувала потребу співпраці з неурядовими інституціями, які є основою громадянського суспільства і є надійним партнером держави для здійснення якісних перетворень, зокрема у соціальному секторі.

Водночас, під час зустрічі з представником Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини Феліксом Хегелером було вказано, що продовження проєкту в Україні є свідченням високої оцінки реалізації попереднього етапу як спільного результату відповідальної діяльності громадських інституцій в Україні.

Для поглиблення досвіду українських фахівців було організовано зустрічі з представниками організацій, які комплексно допомагають особам з інвалідністю, – «MINA – Leben in Vielfalt e.V», «Lebenshilfe», та займаються психологічною підтримкою населення, зокрема мігрантів в Німеччині – «XENION – Psychosoziale Hilfen für politisch Verfolgte e.V.», «Krisenchat». Останній – це успішний стартап, який набув соціальної складової. У рамках дії Krisenchat Ukrainian фахівці-психологи надають психологічну допомогу у кризових ситуаціях у форматі чату. Послуга безкоштовна, анонімна, і для українців не має вікових обмежень, тоді як німецька складова передбачає підтримку молодих людей до 25 років. Скористатися кризовою консультацією може кожен, хто опинився у складній життєвій ситуації, незалежно від місця перебування.

Організація XENION давно займається питанням психосоціального супроводу осіб, які через різні обставини, як то політичне переслідування, були змушені залишити свою батьківщину, а також дітей, які без батьків опинилися за кордоном. Команда готує громадських опікунів, котрі допомагають неповнолітнім мігрантам в Берліні.

Щодо підтримки осіб з інвалідністю, то в Німеччині це питання давно знайшло відображення у законодавстві – як федеральному, так і місцевому. Держава забезпечує пряме фінансування громадських центрів та організацій, які організовують зайнятість та дозвілля для цієї групи населення. Окрім того, в населених пунктах дотримуються принципів доступності і мобільності, які інтегровано у систему громадського транспорту, міського простору, відомств і установ. За словами представниць організації MINA, країна йшла до цього близько 70 років, а ініціювали позитивні зміни батьки дітей з інвалідністю. Такі тенденції схожі з вітчизняними, але сподіваємося, що спільними зусиллями громадського і державного секторів вдасться здійснити важливі перетворення значно швидше, адже маємо доступні приклади для наслідування і відповідні алгоритми дій.

Для оптимізації і розширення впливу організацій-учасниць берлінської зустрічі були залучені тренери з адвокації – представництва та захисту інтересів, моніторингу і оцінки проєктних активностей. Під час обговорень і роботи в групах присутні дійшли спільного висновку, що громадські організації зараз потребують консолідації у реалізації галузевих проєктів, підсилення свого голосу всередині країни та додаткового адвокатування на міжнародному рівні. Показовою тут є позиція «terre des hommes Deutschland e.V.», яка делегувала вирішення соціально значимих завдань для України громадським організаціям, у тому числі і Комітету медичної допомоги в Закарпатті.



© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.