Горотерапія для медпрацівників

Горотерапія для медпрацівників

22/05/2024

Медпрацівниці з Ужгорода та Мукачева піднялися на г. Гимба, звідки спустилися до мальовничого водоспаду Шипіт. Така мандрівка – це своєрідна горотерапія і частина проєкту «Психологічна підтримка лікарів», який у партнерстві з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті та за фінансової підтримки Fondation de France реалізує фахова команда ГО «Момент міцності».

Лікарок і медсестер лікарень Закарпаття супроводжували гід Юрій Черяник і психологиня Анна Тюріна.

«Завдяки психологині ми концентрувалися на природі і власних відчуттях, а не на гаджетах, як зазвичай, ми мовчали, чули звуки птахів. Без психологічної частини це була б просто дорога туди-назад, а так ми мали можливість замислитися багато над чим», – так прокоментували свої враження медсестри, які взяли участь у заході.

Відволіктися від буденних справ, аби почути цікаву та корисну інформацію про природу й історію краю, попрактикувати різні техніки взаємодії з природою за допомогою органів чуття, розважитися в компанії колег – насправді, це неабияка рідкість для сучасних медпрацівників.

Педіатриня з Мукачева Ірина на питання про актуальний стан зазначила:

«Стало важче працювати, адже психологічний стан погіршився під час війни. Постійні пригнічуючі новини, мій родич загинув на війні, мій сокурсник теж загинув. Кожен ранок я проходжу повз центр міста, де бачу його світлину серед інших полеглих героїв. Люди навколо стали більш стресованими. Якось мені пощастило взяти участь у програмі безкоштовної психологічної підтримки лікарів, мені це тоді дуже допомогло. Зараз відчуваю, що мені цього не вистачає».

Ірина, як і більшість учасниць заходу, зазначила, що самотужки оплатити послуги психолога – наразі справа не з легких. Відтак тішиться, що частиною активностей того дня були саме психологічні практики.

Серед іншого, лікарки зазначили, що такі заходи відволікають від хронічного стресу, який вони відчувають на роботі. Рівень його за два роки повномасштабної війни виріс, зокрема, разом із збільшенням кількості поганих новин, переживань і пацієнтів.

«Якщо говорити про психологічну культуру і психологічну допомогу пацієнтам, мусить бути й робота з лікарями. Медперсонал перебуває у складних обставинах, адже щойно ви відійшли від пандемії коронавірусу, почалася повномасштабна війна, ви опинилися під подвійним тиском. Прогнозуємо, що за декілька років, а можливо й за рік, у вас буде ще більше роботи, адже люди починають активно хворіти через війну. Тому ми фокусуємося на якісних програмах, які б комплексно допомагали всій лікарні. Горотерапія – це той ресурс, який незалежно від фінансування залишається навколо нас. Інколи просто зняти халат, вийти за межі кабінету, прогулятися – це вже дуже великий крок назустріч перезавантаженню», – звернулася до учасниць заходу керівниця проєкту Людмила Балецька.

Це перша, але не остання горотерапія проєкту, незабаром такий захід чекатиме на лікарів Івано-Франківщини.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.