Підтримуємо роботу психологів у Закарпатській області

Підтримуємо роботу психологів у Закарпатській області

15/04/2024

У грудні 2023 року стартував проєкт «Надання психосоціальної підтримки населенню Закарпатської області в умовах війни», який реалізується Громадською організацією «Момент міцності» у співпраці з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті та за фінансової підтримки Fondation de France. Метою проєкту є психологічна допомога людям, які проживають на території Закарпатської області.

«Усі члени нашої громадської організації протягом останніх трьох років активно працюють із клієнтами на території Закарпатської області, тому мають загальне уявлення про психологічний портрет населення. Тепер же спостерігаємо, що запитів на роботу з психологами побільшало – у рамках проєкту це черга на три місяці вперед», – зазначає керівник «Моменту міцності» Віталій Сливко.

Проєктом передбачено роботу команди з 11 психологів з охопленням усіх шести районів області. Водночас, війна вносить свої корективи, тому фахівці консультують й українців, які спочатку проживали на Закарпатті, а згодом виїхали за кордон або, навпаки, повернулися додому в Харківську, Луганську, Донецьку області. Кожен із 11 психологів надає 10 безкоштовних консультацій на місяць. Серед фахівців команди – психологиня з м. Хуст Юлія Шеверя. За вже реалізований період проєкту до неї звернулося близько десятка людей – це діти та дорослі, місцеві мешканці й ВПО.

«Найактуальніші проблеми, з якими ми зараз стикаємося, – це ПТСР, межові розлади, суїцидальні думки тощо. Спостерігаємо, що градус запитів уже зріс. Якщо раніше ми працювали на першому рівні піраміди, тобто вчили людей самозбереженню, то зараз бачимо, що стан психічного здоров'я на третьому році війни суттєво погіршився, й запити стали більш вузьконаправленими. Відтак я як психологиня маю вдосконалювати свої знання й навички, мушу вчитися, як послуговуватися базовими доказовими методами з цими різними типами запитів», – розповідає Юлія.

Ще одна складова проєкту – навчання психологів. Тут учасники навчають доказово перевіреному і вже добре зарекомендованому в Україні методу СЕТА. Фахівці матимуть можливість протягом 9 місяців опановувати світовий протокол, що убезпечує самого психолога від професійних помилок.

«Цей проєкт – не тільки допомога людям, які не мають змоги консультуватися з психологом на безоплатній основі, але й надзвичайний шанс для спеціалістів на Закарпатті пройти дороговартісне навчання. Супервізія, долученість до спільноти, де є інші психологи, де можна поділитись досвідом і знаннями, є важливими для розвитку. Очікуємо, що впродовж наступних 5-7 років Закарпаття матиме, як мінімум, одного кваліфікованого фахівця в кожному районі області, який точно буде знати, як працювати з різними межовими станами, як співпрацювати з психіатром тощо. А у воєнних реаліях така допомога точно потрібна українцям», – додає Юлія Шеверя.

До слова, керівники проєкту вже починають відстежувати вузькі спеціалізації кожного психолога в команді та всіляко їм допомагати. До прикладу, дві психологині починають займатися спеціалізованою фокусованою підтримкою людей із хворобою Паркінсона, інші дві – спеціалізуються більше на дитячій психології, зокрема на інклюзивній і загальній.

«Визначаючи пріоритетний напрямок спільної роботи, акцентуємо співпрацю психологів з державою, сімейними лікарями, іншим громадським сектором, яка має покращити психологічні послуги у громадах», – підсумовує Віталій Сливко.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.