Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми

Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми

25/09/2023

Протягом тижня на Закарпатті тривали щорічні збори Комітету медичної допомоги в Закарпатті з їх партнерами з Асоціації «Парасолька» зі Швейцарії.

Тиждень був досить насиченим, зокрема відвідуванням закладів, якими опікується Комітет за підтримки Асоціації та інших партнерів Комітету. Члени Асоціації побували в обласному дитячому будинку-інтернаті у Вільшанах, Соціальному абілітаційно-реабілітаційному центрі «Парасолька» у Тячеві, ужгородському та тячівському шелтерах, а ще зустрілися з керівництвом Тячівської міської ОТГ.

Щоб з’ясувати, які зміни відбулися у сфері соцзахисту з початку широкомасштабної російської-української війни, було проведено зустрічі з очільниками обласного департаменту соціального захисту населення та Національної соціальної сервісної служби у Закарпатській області.

«Тут, в Україні, ми на власні очі переконалися, що важливі реформи не стоять на місці, що зміни у соціальній сфері тривають, інституції розвиваються і набувають нових повноважень. Ця інформація дещо відрізняється від тієї, яку ми отримуємо за межами України, і ці відмінності вселяють оптимізм. Упевнений, що консолідація державних інституцій та громадського сектору не дадуть втратити попередні досягнення через війну», – зазначив президент Асоціації «Парасолька» Андреас Шмід.

Швейцарські колеги побачили трансформації, які відбуваються у Вільшанах, де триває будівництво інклюзивного кафе-магазину та реконструкція нових приміщень, яка дозволить поліпшити умови проживання підопічних закладу. Візит до «Парасольки» збігся у часі з визнанням закладу одним із найкращих в Україні. Окрім того, у Тячеві тепер є ще один об’єкт, який входить до зони відповідальності КМДЗ. Це шелтер, в якому проживають понад 60 осіб з територій, що постраждали від бойових дій. У закладі щойно завершилися ремонт даху та встановлення сонячних панелей – все у рамках реалізації великого проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який реалізується за підтримки громадської організації «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Ужгородський шелтер «ПрихистОК» прийняв практично всі наради у рамках зборів Асоціації. Там тривали обговорення освітніх та гуманітарних проєктів, відбувалися зустрічі з командою Комітету тощо. Окремо партнери зі Швейцарії відвідали гуманітарний батальйон, дізналися про специфіку роботи наших волонтерів на складі.

«Що стосується медичної складової функціонування складу, то це велика робота. Фахівці не лише обробляють запити, але й з’ясовують особливості використання того чи іншого закордонного медичного обладнання, шукають відповідні потреби в українських лікарнях. Те саме і з аналогами препаратів. Це важлива і відповідальна робота, раді, що вона виконується на належному рівні», – акцентувала членкиня правління Асоціації «Парасолька» Генні Граф.

Значна увага була приділена освітньому напрямку діяльності Комітету медичної допомоги в Закарпатті, особливо з огляду на реалізацію тристоронньої угоди про співпрацю, яку чотири роки тому уклав Комітет медичної допомоги в Закарпатті, Ужгородський національний університет та Асоціація «Парасолька» (Швейцарія). Цього разу йшлося про формування нових освітніх просторів, потребу запровадити формат дуальної освіти, яка б підвищила фаховий рівень молодих спеціалістів у частині практичної підготовки передусім реабілітологів, фізіо- та ерготерапевтів. На порядку денному також стояв пошук оптимальної моделі покращення командної роботи медиків. Ці та інші питання члени президії «Парасольки» обговорили з проректором з наукової роботи УжНУ Іваном Миронюком. Разом із обговореннями освітніх потреб КМДЗ та Асоціація «Парасолька» успішно провели онлайн-лекторій від швейцарських фахівців з питань реабілітації, фізичної терапії та ерготерапії, який зібрав майже пів тисячі учасників з усіх областей України.

«Вважаю нашим спільним досягненням таку організацію роботи Комітету, яка дозволила одночасно реагувати на купу викликів та потреб воєнного стану, продовжувати усі поточні проєкти й не ставити на паузу попередньо намічені плани. Так, це важко, але вже понад півтора роки нам це вдається», – підсумувала директорка Благодійної організації «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій.

Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про поточні справи, плани та задуми

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.