Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті

Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті

01/08/2023

Ми звикли вказувати, що Закарпаття – це надійний тил під час російсько-української війни, де реалізовується багато соціально важливих ініціатив. А ще область стала місцем консолідації громадянського суспільства у міжнародному вимірі. Тому підтвердженням стала велика партнерська зустріч Фонду Франції (Fondation de France), на яку до Ужгорода приїхали понад 40 представників 18 громадських інституцій з різних куточків України. Зокрема, Закарпатську область на заході представляв Комітет медичної допомоги в Закарпатті, який разом із Європейським кооперативом «Pro Longo maï» став співорганізатором важливого комунікаційного майданчика.


Напрямки активностей, які у своїй діяльності реалізують учасники зустрічі, стосуються гуманітарної, психологічної та правової підтримки населення, зокрема осіб з інвалідністю, дітей, внутрішньо переміщених осіб, розвитку місцевого самоврядування, громадянського суспільства, енергоефективності, освітнього простору, культури меценатства та благодійництва, захисту навколишнього середовища, прав ув’язнених і полонених тощо. Окремі ініціативи вітчизняних неурядових організацій підтримував саме Фонд Франції. Так, за понад річний період співпраці Fondation de France допоміг Комітету медичної допомоги в Закарпатті у придбанні будівлі для шелтеру в Тячеві, із закупівлею ліків та медобладнання для українських лікарень, генераторів, насосів та резервуарів для води, які стали в нагоді рятувальникам та постраждалому цивільному населенню. Окрім того, спільно було організовано навчання для українських фахівців, які працюють з вразливими верствами населення.

Формат зустрічі в Ужгороді передбачав презентацію успішного досвіду реалізації проєктів, інтерв’ю з організаціями, роботу в групах, пленарні дискусії та всебічну комунікацію між учасниками та організаторами, яка дозволила не лише ближче познайомитися, але й з’ясувати коло проблемних питань, що деструктивно впливають на діяльність НГО. Серед іншого, говорили про ризики професійного вигорання, важливість формування сталих зв’язків між інституціями громадянського суспільства, нагальність адвокатування на європейському рівні запитів України в умовах війни та ін. Працюючи у малих групах, учасники сформулювали ключові позиції щодо операційних потреб організацій, потенціалу спільної роботи з донорами, очікувань безпосередньої співпраці з Фондом Франції. У подальшому озвучені тези ляжуть в основу побудови різних форматів взаємодії.

Після дводенної зустрічі в Ужгороді її учасники відвідали Тячівщину, де ознайомилися з діяльністю Соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька» та функціонуванням шелтеру – закладами, якими опікується КМДЗ. А звершилася партнерська зустріч у Нижньому Селищі на Хустщині, де гості поспілкувалися з ВПО – мешканцями тамтешнього прихистку, будівля для якого також була придбана Комітетом, та відвідали кілька соціальних підприємств, започаткованих вже під час повномасштабної війни. Важливо наголосити, що шелтер у Нижньому Селищі відбувся, у тому числі, завдяки співпраці Комітету з ГО «Закарпатська асоціація місцевого розвитку», а його діяльність супроводжує місцева ініціативна група по роботі з ВПО.

Практично всі організації-учасниці зустрічі у змісті своєї роботи акцентували розвиток громадянського суспільства. Вважаємо, що проведений захід цілком відповідає такій місії, розширюючи функціональні та географічні межі важливого для кожної країни процесу. Дякуємо Фонду Франції за реалізовану ініціативу та багаторічну підтримку соціально затребуваних проєктів, зокрема й в Україні!

Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті Велика партнерська зустріч Фонду Франції відбулася на Закарпатті

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.