Мандрівний Docudays UA знову в Ужгороді

Мандрівний Docudays UA знову в Ужгороді

09/10/2017

Мандрівний Docudays UA вирушає у щорічні мандри Україною.

У жовтні стартує XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України: Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Луганської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської, Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Донецької, Житомирської, Харківської, Вінницької, Одеської, Сумської, Закарпатської, Рівненської, Хмельницької, а також до АР Крим. Першим містом, де відбудуться покази, стане Запоріжжя.

Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів – місцеві кінотеатри, будинки культури, школи та вищі навчальні заклади, кіноклуби й креативні простори, книгарні, бібліотеки, а також установи Державної кримінально-виконавчої служби України. Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких глядачі та глядачки матимуть нагоду поспілкуватися з режисер(к)ами стрічок, запрошеними правозахисниками(-цями), діяч(к)ами культури.

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

Що чекає на глядача в м.Ужгород

Благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» та Карпатське Агенство Прав Людини «Вестед» є регіональними партнерами Мандрівного Docudays UA в Закарпатській області.

Цьогоріч організації планують проведення фестивалю XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA з 14 жовтня по 10 листопада 2017 р.

Благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» проводить наступні заходи:

Місце проведення: культурно-історичний центр «Совине гніздо» (вул.Ракоці,2)

14 жовтня 2017

Відкриття фестивалю.

Відкриття експозиції «Моя Армія. Бачити серцем» та презентація фотокниги «.RAW Історія змін українців та армії». (прес реліз)

До скорого/ See you later/Юлія Кочетова-Набожняк/Україна 2016

Дискусія та обговорення за участі режисерки фільму

15 жовтня 2017

Спеціальний показ Мандрівного Docudays UA

“Боротьба Джамали”/ЕлінЙонссон/Швеція / 2017

У фільмі «Боротьба Джамали» шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

Дискусія та обговорення за участі кримськотатарського правозахисника Аліма Алієва : реалії Кримського сьогодення та боротьба кримськотатарського народу

27 жовтня 2017

Історія зимового саду / The Winter Garden’s Tale/ Семен Мозговий/Україна 2017

Домашні ігри / Home Games/Аліса Коваленко/Великобританія, Україна, Франція / 2017

Укриття / Refuge/ Анастасія Максимчук/ Україна / 2016

28 жовтня 2017

Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек» / Audience Emancipated: The Struggle for the Emek Movie Theater/ Emek Bizim İstanbul Bizim/ Turkey / 2016

Спільна акція – флеш моб : SAVE Uzhhgorord .

Лекції, дискусія та обговорення за участі :

Лекція Тетяни Літераті – авторки статей “Втрачений Ужгород”

Лекція Ліни Дєхтярьової – мистецтвознавиці, правозахисниці – Збереження історичної та архітектурної спадщини

29 жовтня 2017

Процес: Російська держава проти Олега Сенцова / The Trial: The State of Russia

vs Oleg Sentsov/ Аскольд Куров/ Естонія, Польша, Чехія / 2017

Флеш-моб : Free Сенцов и Кольченко /

Написання поштівок політв’язням

Партнерами фестивалю в областях України є 53 провідні молодіжні, громадські та правозахисні організації та 195 кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA www.traveling.docudays.org.ua.

Мета Мандрівного фестивалю

Сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.  Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Організатори

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Громадська організація «Південь»

Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»

ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

Партнери

Державне агентство України з питань кіно 

Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини 

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.