Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети

Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети

20/09/2022

Цими днями на Закарпатті тривали щорічні збори президії Асоціації «Парасолька», участь в яких взяли членкині Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та колеги зі Швейцарії – президент Асоціації Андреас Шмід, віце-президент Беат Гунцікер і членкиня Асоціації Шанталь Моор.

За три дні плідної роботи члени Президії відвідали Вільшанський дитячий будинок-інтернат, Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька», волонтерський штаб БО «КМДЗ», зустрілися з міським головою Тячева Іваном Ковачем, проректором з наукової роботи Ужгородського національного університету Іваном Миронюком, керівництвом обласного департаменту соціального захисту населення, провели кілька робочих нарад.

«До поточних проєктів, які реалізує організація упродовж кількох років, додалися запити, зумовлені війною. У першу чергу, йдеться про підтримку внутрішньо переміщених осіб, тисячі яких з перших днів повномасштабного вторгнення російський військ приїхали на Закарпаття. Маючи досвід 2014-го року, ми швидко зорієнтувалися і, що дуже важливо, це була спільна реакція як Комітету, так і партнерів. Так, ритм і обсяги нашої роботи з лютого відчутно змінилися – більше задач, потреб, запитів, відповідно, більше контактів, пошуків, координації. Але так зараз живе все громадянське суспільство України», – зазначила під час зборів директорка БО «Комітет медичної допомоги Закарпатті» Наталія Кабацій.

За словами Андреаса Шміда, кількість напрямків роботи, якими зараз опікується Комітет, вражає, і не менш вражає ефективність цієї багатовекторної діяльності.

«Ми бачили, чим живе Комітет, усі підопічні об’єкти, як працюють склади, як налагоджена логістика, як відбувається комунікація з закордонними партнерами і колегами по всій Україні. Зараз важливо розставити пріоритети щодо роботи у закладах, які ми відвідали, визначити першочергові запити, прорахувати можливі потреби усіх соціальних груп, яким надаємо допомогу. Знаю, що така роботи ведеться системно. Ми, у свою чергу, зробимо все від нас залежне, щоб попередньо намічені плани й надалі ефективно реалізовувалися», – наголосив президент Асоціації «Парасолька».

Запорукою ефективної діяльності в умовах воєнного стану стала злагодженість команди, чисельність якої значно виросла за рахунок волонтерів, зокрема й з числа ВПО. «Це люди, для яких Комітет дав можливість бути корисними країні, людям. Це важливо і це впливає на ефективність та віддачу. Всі наші починання стартували з команди, тому далі кожен напрямок міг функціонувати автономно і одночасно злагоджено», – зауважила Наталія Кабацій.

За рахунок залучення до волонтерства переселенців, партнерських організацій з інших регіонів формувалася дієва мережа контактів, завдяки яким скорочувалися терміни надання допомоги, де і коли вона була потрібна. Зараз географія гуманітарної підтримки від Комітету медичної допомоги в Закарпатті та партнерів – це всі райони Закарпатської області і всі території, підконтрольні Україні. «Тепер ми маємо змогу напряму контактувати з громадами, медичними закладами, органами державної влади і місцевого самоврядування в усіх куточках країни», – додала координаторка проєктів БО «КМДЗ» Надія Данч.

«Все, що відбувається нині в Україні, впливає і на нас. Війну відчувають інші держави, відчуває суспільство за кордоном. Ми сприймаємо це як мотивацію допомагати більше. Ваша робота надихає на те, аби бути ще більш активними», – підсумував Беат Гунцікер.

Підбивши підсумки року діяльності, Президія Асоціації «Парасолька» погодила плани на наступний робочий рік. Разом із соціальним, освітнім, правозахисним і медичним напрямками Комітет сприятиме створенню належних умов для перебування в області внутрішніх переселенців, поглиблюватиме співпрацю з закладами охорони здоров’я, продовжуватиме розширювати можливості для соціалізації клієнтів підопічних закладів тощо.

Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети Збори Асоціації «Парасолька» на Закарпатті: про впливи війни і нові пріоритети

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.